29 Март 2024 г. Петък

Как да вдигнем запора на сметка, по която ни превеждат заплатата

2016-05-18 13:04:49
Частните съдебни изпълнители масово налагат запори върху банкови сметки, по които се превеждат заплати, пенсии, детски надбавки, болнични и други социални плащания, които по закон са защитени. Става дума за десетки хиляди дела годишно.

 

Този проблем е от години, заяви председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев. Той обясни, че заради банковата тайна юристите не знаят какви средства постъпват по въпросните сметки, пише в. "Сега".

 

Запорът може да се вдигне едва след като длъжникът представи документ, че на въпросната сметка се превежда заплатата му. Става дума за удостоверение от работодател, от НОИ или банково извлечение. За целта засегнатите трябва да сигнализират възможно най-бързо, за да бъде вдигнат запорът.

 

Проблемът обаче бил, че хората масово не знаели правата си и не се сещали да се обърнат към съдебните изпълнители за прекратяване на недоразумението. Затова от камарата ще правят информационна кампания, която да разяснява правата на длъжниците. 

 

Съдебните изпълнители налагат запорите на сляпо, защото за тях важи банковата тайна. Когато кредитор се обърне към изпълнител и не знае банковата му сметка, издирването й става на случаен принцип. Изпълнителят обикновено се обръща с писма към големите банки и ги пита дали въпросният длъжник има сметки там. Ако получи положителен отговор, нарежда запор. Ако не, продължава да пита други банки. Ако не успее да издири сметка, издирва работодателя на длъжника през данъчните и НОИ. 

 

Преди години е имало практика съдебни изпълнители да искат запор едновременно във всички банки, което е натоварвало длъжника с огромни такси - до 540 лв. Тази схема е спряна от Камарата с глоби за съдебните изпълнители, които постъпват така. 

 

От миналата пролет в парламента отлежават поправки на Закона за частните съдебни изпълнители, които ще решат проблема със запорите. Депутатите обаче забравиха за тях, каза Дичев. Предлага се механизъм, който ще задължи банките да проверяват произхода на сумите по сметките и да уведомяват за това изпълнителите. Така няма да се удържат пенсии и трудови доходи над гарантирания минимум от една минимална заплата. 

 

Същевременно стана ясно, че през миналата година съдебните изпълнители са събрали 1.25 млрд. лв.. От камарата отчитат, че броят на делата, заведени по искане на банки, е нисък, но за сметка на това събраните суми по тези дела са големи. Според тях това значи, че банките не завеждат дела срещу дребни длъжници, а в повечето случаи срещу компании. 
източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати