25 Април 2024 г. Четвъртък

Нямало „килъри” на Йоско, реши съдът

2016-05-16 17:46:36

Оправдаха Йосиф Йосифов – Йоско по обвинението, че е образувал и ръководил организирана престъпна група от 2003 до 2010 година.

Той обаче бе признат за виновен като помагач в покушението срещу Кирил Киров – Японеца на 12 юни 2003 г., когато маскирани стреляха по него от мотор. По това обвинение Йоско Костинбродския получи 17 години затвор при първоначално строг режим.

Присъдата бе прочетена в отсъствието на Йоско, който е в неизвестност.

Този следобед Специализираният наказателен съд произнесе присъдата срещу обвинената банда за мокри поръчки на Йосиф Йосифов – Йоско.

Припомняме, така наречените килъри на Йоско Костинбродския отговарят за редица престъпления като организирана престъпна група. На тях се приписват законови прегрешения като покушения, поръчкови убийства, наркотици и други.

Соченият за ръководител на групировката Йоско пък се издирва още от началото на юни 2010 г. През 2012 – 2014 година той е бил в ареста, но заради производство, което се води в Гърция, се оказва, че той не може да бъде задържан по друго обвинение в България и съдът отменя напълно мярката му за задържане под стража. Оттогава Костибродския се укрива и е обявен за общонационално издирване. Той се издирва и от Интерпол.

17 години затвор получи и Ивайло Симеонов – Богьовеца за това, че се е опитал да убие Японеца. Той, както и останалите членове от групата, бяха оправдани по обвинението за участие в организирана престъпна група. Богьовеца бе признат за виновен и за това, че е държал заглушител на GSM-оператори, без да има разрешение за това.

Вергил Славов бе признат за невинен в това, че е участвал в групата. Мариян Атанасов бе признат за виновен за това, че е държал пистолет с шумозаглушител без разрешително. За това той получи условна присъда от две години.

Оправдан за участие в организирана престъпна група бе и Александър Йорданов.

Спецмагистратите решиха да отнемат в полза на държавата вещи, които са обект на престъпленията, а именно пистолет, фабрично произведен заглушител на мобилни оператори и патрони.

Йоско трябва да заплати разноски в размер на 416 лева; Мариян Атанасов – малко над 2000 лева; Ивайло Симеонов – 525 лева.

Съдът измени мярката за неотклонение на Богьовеца от подписка в парична гаранция в размер на 10 000 лева, която той трябва да внесе в 10-дневен срок. Наложиха му и забрана за напускане на страната. Съдът се мотивира с това, че когато подсъдимият е осъден на не по-малко от 10 години затвор, опасността от укриване е налице.

Изменена беше и мярката на Мариян Атанасов от парична гаранция от 2000 лева на подписка.

За Вергил Славов и за Александър Йорданов съдът счете, че няма необходимост да им бъде налагана мярка, поради което отмени наложените им подписки.

В 15-дневен срок присъдата може да бъде обжалвана или протестирана от прокуратурата.

източник: news.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати