18 Април 2024 г. Четвъртък

Пауза. Така ли?

2010-09-18 00:06:24

Оставката лесно се дава. Не е никакъв проблем. За мен специално - абсолютно никакъв. Но какво ще последва след това? Пауза. Така ли? 

Това заяви здравният министър Анна-Мария Борисова в интервю пред БНТ.

Нямам никакво намерение да се пенсионирам на този пост, министерският пост е нещо временно, отбеляза Борисова.

Пари за реформа има, но има малко опасение в мен, че не мога да намеря пари, за да направя електронната здравна карта, а тя е изключително важен лост в пътя на преструктурирането на нашето здравеопазване, заяви проф. Борисова.

Декларацията е адресирана до Народното събрание, Министерски съвет, Министерство на финансите /МФ/, Министерство на здравеопазването /МЗ/ и НЗОК.

В декларацията се настоява още за отделяне на държавата от управлението на НЗОК чрез въвеждане на обществено управление, без политическа намеса, както и отделяне на бюджета на касата от консолидирания държавен бюджет с разходна част, не по-ниска от приходната и гаранция за ползването му единствено и само за здраве.

Лекарите искат премахване на делегираните бюджети в болничната помощ и регулативните стандарти в доболничната помощ, като гаранция за упражняване на конституционното право на гражданите за достъпна и качествена медицинска помощ.

Като първа стъпка от протеста на 4 октомври управителите и директорите на болниците в страната ще внесат колективно искове срещу НЗОК за дължимите към лечебните заведения средства за извършената дейност от март до юни. 

На 11 октомври ще бъдат организирани регионални протестни митинги по места, а на 15 октомври - национален протестен митинг в София. 

По време на извънредния събор на Българския лекарски съюз дебати предизвика предложението за оставката на финансовия министър Симеон Дянков, заместник-министъра на финансите Владислав Горанов и министъра на здравеопазването Анна-Мария Борисова.

След повторно гласуване предложението беше прието от 110 делегати, против се обявиха - 65, а 23-ма гласуваха "въздържал се".

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати