25 Април 2024 г. Четвъртък

Ще стигне ли петролът 252 долара за барел?

2016-05-15 10:27:23
При положителен сценарий цената за барел петрол може да достигне 252 долара през 2040 г. Това прогнозира американската Администрация за енергийна информация (EIA) в свой доклад за развитието на енергийната сфера до 2040 г., съобщи РИА „Новости“.

Анализаторите обсъждат три сценария – положителен, негативен и реалистичен. Експертите включват в своите оценки възможните решения на страните износителки на петрол от ОПЕК и на тези на държавите извън организацията.

При позитивен сценарий цената на черното злато може да достигне 252 долара за барел след две десетилетия. Не толкова оптимистичното бъдеще може да донесе цена от 76 долара за барел. Реалистичният сценарий предполага барелът "черно злато" да стигне цена от 141 долара барела в периода до 2040 г.

Междувременно от EIA прогнозират потреблението на енергия в света да се увеличи 1,5 пъти през следващите 25 години, като в основата на това ще стои развитието на азиатските икономики, в това число Китай и Индия. 

„Потреблението на енергия ще нарасне с 48% до 2040 г. с ежегодни темпове на растеж от 1,4%“, смятат авторите на изследването. По тяхна оценка „повече от половината от прираста на този показател ще осигурят азиатските страни, които не влизат в състава на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Основна заслуга за растежа ще имат Китай и Индия. 

Основният разход на енергия се пада на сектора промишлено производство. До 2040 г. тази индустрия ще потребява повече от половината от електроенергията в света. Други големи потребители са секторите транспорт (26%) и строителство (21%).

В същото време експерти на ООН твърдят, че връщането на петролните цени на ниво от 100 долара за барел в следващите години е малко вероятно.

В доклад на организацията се посочва, че средната цена за 2016 г. ще бъде 40 долара за барел, а през 2017 г. – 46 долара за барел.

„Връщането към цени от 100 долара за барел в близките години е малко вероятно“, коментират от департамента за икономически и социални въпроси към ООН.

В предишния доклад от декември прогнозата за макроикономическия показател беше 51 долара за барел през 2016 г. и 62 долара за барел през 2017 г.

„В настоящата ситуация е много трудно да се дава дългосрочна прогноза за цената на нефта, тъй като той се влияе от множество фактори“, обясни Даун Холанд, представител на департамента към ООН.

„Възможно ли е цената да да се върне към нивата от 100 долара в следващите пет години?...С прехода към възобновяеми и други източници на енергия това е малко вероятно“, смята той.

Въпреки това експертът не изключи категорично такъв сценарий, признавайки, че „теоретически това остава възможно“.

Холанд обърна внимание и на това, че в новия доклад съществуват алтернативни макроикономически сценарии, в които фигурират данните за цена през 2017 г. между 30 и 60 долара за барел.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати