19 Април 2024 г. Петък

Повечето партийни лидери не уважиха Консултативния съвет на Първанов

2010-09-17 20:35:44

След редица престрелки в медиите днес президент и премиер си стиснаха ръцете за новата стратегия за национална сигурност, която беше обсъдена на Консултативния съвет, свикан от държавния глава. 

Документът не е променян от 1998 година. 

Управляващият елит се е обединил около мнението за необходимостта от нова стратегия в условията на новите предизвикателства в световен мащаб, която трябва да действа поне до 2020 г. 

По време на заседанието се е водил конструктивен дебат и се е стигнало до консенсус, независимо че при обсъждането на тази толкова важна тема, която наложи свикването на съвета, не присъстваха лидерът на ДПС Ахмед Доган, съпредседателите на Синята коалиция Иван Костов и Мартин Димитров, както и лидерът на „Атака“ Волен Сидеров. 

„Не сме се разделяли на управляващи и опозиция. Очаквам и максимално съгласие при окончателното приемане на текстовете в НС“, похвали се президентът. 

За консенсус говори и премиерът Бойко Борисов, като посочи, че всички направени забележки по документа са отстраними.

„Ще положим допълнително старание, тъй като на Европейския съвет бяха определени стратегическите партньори на ЕС, включително и на България – САЩ, Китай, Русия, Украйна, Бразилия, Индия и не на последно място Пакистан. В тази посока ние работим изключително активно да синхронизираме и националната сигурност с новите стратегии, които има и ЕС”, отбеляза министър-председателят.

В отговор на въпрос за проблема с българските роми Първанов отбеляза, че те са по-скоро социални и образователни.

„В стратегията може би ще трябва да залегне целта на европейската  стратегия "Европа 2020" – процентът на отпадналите от образование деца да падне под 10%“, добави държавният глава. 

От своя страна Борисов посочи, че за ромите в европейски план се дават доста средства, те отиват в неправителствените организации, но на практика няма резултат по интеграцията им.

Независимо че на заседанието на съвета присъстваха всички страни, от които зависи решаването на казуса с назначаването на шеф на военното ни разузнаване, въпросът не бил обсъждан.    

„Не е в прерогативите на съвета да се занимава с конкретни кадрови въпроси, но със сигурност диалогът по този проблем ще продължи, обеща президентът, който отказва да приема кандидатурата на МС за поста. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати