27 Април 2024 г. Събота

Зорница Русинова е новият социален министър

2016-05-13 14:29:25

Досегашният заместник социален министър Зорница Русинова ще седне в стола на подалия оставка Ивайло Калфин. Това обяви премиерът Борисов в кулоарите на парламента.

Припомняме, ГЕРБ и коалицията си харесаха вицепремиера Томислав Дончев за овакантения пост, но той отказа, което наложи да се търси спешен разервен вариант.

Калфин се справяше добре. Искам да има приемственост. С тези думи Бойко Борисов аргументира своя избор на Зорница Русинова за нов социален министър.

Русинова от 15 години работи в социалното ведомство, освен това имала подкрепата на ГЕРБ, на социалните партньори и била добър приятел на Брюксел.

От думите на министър-председателя стана ясно, че той е разговарял за Русинова с коалиционните партньори и всички са „за“. 

Премиерът бе категоричен, че Томислав Дончев е много добър министър, но като вицепремиер му бил по-важен в усвояването на еврофондовоте.

Сега Дончев бил много зает, тъй като премиерът го ангажирал да води преговорите за доставките на газ и петрол за България.

Два дни Томислав Дончев бил с него в Лондон и премиерът много се забавлявал с българските медии и техните очаквания кой ще бъде новият социален министър.

„Томислав Дончев е от войниците на ГЕРБ“, посочи още Бойко Борисов и поясни, че Дончев не се е отказал. Като виден кадър на партията нямало как да не се съгласи с решение на лидера и на партията си, ако го посочат.

До този момент Зорница Русинова Европейски фондове, международни програми и проекти” в МТСП; Дирекция „Европейски въпроси и международно сътрудничество” в МТСП.

Зорница Русинова е магистър по международни икономически отношения от Университета за национално и световно стопанство.
Притежава магистърска степен по българска филология и английска филология от Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Владее руски и английски език.

Заемала е поста заместник –министър на труда и социалната политика (март 2012 – март 2013г.), отговарящ за политиката на пазара на труда, международни отношения, трудовото и социалното право, доходите и демографски политики и международните и европейските програми за финансиране.

Под нейно ръководство са били Агенция по заетостта, Управляващият орган на Оперативна Програма „Развитие на човешките ресурси 201", проект "Красива България".

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати