24 Април 2024 г. Сряда

Казармата все по желана от младите мъже...

2016-05-06 18:36:28
Все повече момчета искат да служат в казармата. Около въвеждането й обаче има много въпросителни, които трябва да бъдат подложени на много сериозен анализ.

Това обяви заместник-командващият на Съвместното командване на силите ген.-майор Златко Златев в деня на българската армия.

"Една наборна военна служба ще улесни много изпълнението на по-специализираните задачи на професионалната армия. От тази гледна точка е положителна", каза генералът.

Според него обаче от финансова гледна точка разходите ще бъдат много големи. "Защото ако тази служба е шест месеца, процесът на подготовка на наборните войници е няколко месеца - в момента, в който са готови за ползване,  трябва да напуснат системата. Т.е. ние само ще ги подготвяме, а няма да ги ползваме. Моята информация е, че на този етап не се обсъжда подобно нещо, въпреки че голяма част от момчета искат да влязат в армията, за да станат мъже, макар и за няколко месеца", каза заместник-командващият пред "Дарик"Военният команден център поддържа връзка с всички наши командири непрекъснато, 24 часа в денонощието. Получаваме доклади от тях ежедневно, но отивайки на друго място, те са преподчинени на друго командване, имат други командири".

Всички военнослужещи, които се включват в задгранични мисии са преминали специална подготовка как да намаляват рисковете и как да реагират при терористична заплаха.

"Една част от подготовката на нашите колеги е насочена и към това, с особено внимание към локализиране на взривни устройства, разпознаване на терористи, оказване на първа медицинска помощ след такова събитие".

Във връзка с проектите за модернизация на трите вида въоръжени сили, ген. Златев каза, че освен голям финансов ресурс, това ще отнеме и време.

След доставката на новата техника военнослужещите ни трябва да бъдат обучени да боравят с нея. Това ще отнеме минимум половин година, а за въздушните и морските сили - повече.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати