18 Април 2024 г. Четвъртък

Вървете си по пътя, натири Ердоган Евросъюза

2016-05-06 18:20:48

Президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви, че Анкара няма да промени антитерористичното си законодателство, въпреки че е едно от условията на ЕС, за да получи визова либерализация за турците, цитиран от Ройтерс и „Франс прес”.

ЕС ни казва да променим закона за борба с тероризма, за да ни отменят визите. Казва ни го в момент, в който Турция от всички страни е нападана от терористи. Поставяте ни условия, докато разрешавате терористите да поставят палатките си около сградата на Европарламента”, заяви Ердоган, припомняйки инцидента от мрат месец, когато по време на срещата Турция-ЕС в Брюксел кюрдски активисти разпънаха палатки със символите на Кюрдската работническа партия, обявена в Турция за терористична.

Ние ще вървим по своя път, вие – по вашия. Договаряйте се с тези, с които можете, обърна се турският президент задочно към Брюксел.

Припомняме, в сряда Европейската комисия препоръча от края на юни визите за турци да отпаднат. Мнозинството страни членки и евродепутати трябва да одобрят препоръката, за да влезе в сила. Но според Комисията Турция все още трябва да прокара ключови реформи за визова либерализация през следващите седмици.

Турция е изпълнила 65 от 72 условия на съюза, за да получи безвизов режим. Именно едно от неизпълнените условия е промяна в антитерористичното законодателство.

 

Турската република трябва да приеме мерки за превенция на корупцията; прокарване на законодателство за защита на личните данни в съответствие със стандартите на ЕС; сключване на споразумение за сътрудничество с Европол; ефективно сътрудничество в областта на правосъдието; ревизиране на законодателството и практиките в областта на борбата срещу тероризма в съответствие с европейските стандарти и други.

Визовата либерализация е част от споразумението между ЕС и Турция за спиране на притока на мигранти към Европа.

В същото време турският президент коментира вътрешнополитическия живот, след като вчера стана ясно, че премиерът Ахмет Давутоглу напуска поста на 22 май.

 

Няма да има дупка между турското управление и последното политическо развитие, и няма да засегне икономиката пряко, изтъкна Ердоган.

Според него реформирането на парламентарната система към президентска трябва да бъде подложено на референдум възможно най-скоро. Той за пореден път повтори, че приемането на нова конституция и създаването на президентска система на управление не е свързано с личните му амбиции.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати