Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Януари 23
Начало arrow Политика arrow Патриотите свалят подкрепата за кабинета, ако ГЕРБ пипне Изборния кодекс

Патриотите свалят подкрепата за кабинета, ако ГЕРБ пипне Изборния кодекс

  Print E-mail
2016-05-05 19:17:10
източник: news.bg

Патриотът Валери Симеонов остава непреклонен и няма да промени позицията си за начина, по който ще могат да гласуват българите зад граница.

Това стана ясно след срещата на българи, живеещи в чужбина, с представители на Патриотичния фронт при омбудсмана Мая Манолова.

Има основания в техните притеснения, съгласи се Симеонов, като и той е на мнение, че се е пришпорило с приемането на изборните норми. „Понякога така се стичат обстоятелствата”, обаче беше коментарът на лидера на НФСБ, който все пак поясни, че остава отворен за разговор.

Припомняме, повод за задочния скандал между Симеонов и сънародниците ни зад граница е ограничаването им за гласуване, след като в новоприетия Изборен кодекс се посочва, че изборни секции ще има само в дипломатическите представителства.
Валери Симеонов твърдо застава зад позицията на партньорите си от ВМРО, че ако има отстъпки от Изборния кодекс, патриотите няма повече да подкрепят кабинета.

„Ние не сме политици, които да сме ветропоказатели”Ние сме поели отговорност да сме лошите.”

 

По-рано днес коалиционният партньор на НФСБ в Патриотичния фронт – ВМРО, разпространи позиция на лидера си Каракачанов.
Категорично съм против промяната на приетия преди седмица от Народното събрание Изборен кодекс. Не бива да се дава ход назад по отношение на правилата за разкриване на изборни секции в чужбина.

Тези правила не ощетяват сънародниците ни, живеещи в Европа, САЩ и Канада, а възпрепятстват една чужда държава да се меси във вътрешните ни работи, заявява Каракачанов.

Народните представители от ВМРО в българския парламент няма да подкрепят връщането на старите правила за секциите зад граница и от това ще зависи подкрепата ни са правителството, казва в заключение Красимир Каракачанов.

 

Омбудсманът Мая Манолова изрази задоволство, че все пак разговорите по темата са започнали и се надява комуникацията да продължи. Целите са общи, изтъкна общественият защитник, като според нея реакцията на българите емигранти е нормална.

По-рано днес тя заведе представители на диаспорите ни зад граница при премиера Борисов, като след срещата стана ясно, че ГЕРБ са готови да преработят кодекса, ако това не развали отношенията им с патриотите.

Стефан Манов, българин живеещ във Франция, обясни, че вот 2014 зад граница е струвал 1.4 млн. лв. за 145 хиляди гласували. Това прави по 9.50 лв на глас. Вотът в България струва на държават 9 лв. на глас. „Не струваме по-скъпо, отколкото се гласува в страната", подчерта Манов, опонирайки на Валери Симеонов, според когото отварянето на секции в чужбина струвало прекалено скъпо.

Манов приложи и още данни - Средно в чужбина в една секция гласуват 339 избиратели, а в страната 285. От всички секции е имало само 19 с под 90 гласували, като всички те били в Азия.

Няма луксозни секции в чужбина, категоричен бе Стефан Манов, който подчерта, че продължават да настояват за вето.
Част сме от една нация. Вотът е вдишването и издишването на демокрацията, коментира още той.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Водата е изключително ценен ресурс, трябва с грижа и внимателно да я потребяваме. Това каза в ефира на Нова телевизия депутатът от ГЕРБ и бивш министър на околната среда и водите Ивелина ...
  Новини "Тази политика, която води правителството, продължава да залага на ниски заплати и ниски данъци".Тази критика отправи президентът Румен Радев по време на предаването ...
  Новини Властта вдига минималната пенсия, а първият ден от болничните няма да се плаща.Това стана ясно на брифинг след коалиционен съвет между ГЕРБ и Обединените патриоти. Смятаме, че чрез диалог можем ...
  Новини Лидерът на НФСБ Валери Симеонов окончателно е скъсал отношения с доскорошния си партньор Волен Сидеров.Това стана ясно от коментара на Симеонов в студиото на Нова телевизия. Той не ...
  Новини И Фандъкова, и Манолова съзнават, че който посегне към лошото ще загуби. Затова и двете до момента играят позитивно. Това заяви пред bTV социологът Андрей Райчев в първия ден на предизборната ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?