Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Август 12
Начало arrow Политика arrow Патриотите свалят подкрепата за кабинета, ако ГЕРБ пипне Изборния кодекс

Патриотите свалят подкрепата за кабинета, ако ГЕРБ пипне Изборния кодекс

  Print E-mail
2016-05-05 19:17:10
източник: news.bg

Патриотът Валери Симеонов остава непреклонен и няма да промени позицията си за начина, по който ще могат да гласуват българите зад граница.

Това стана ясно след срещата на българи, живеещи в чужбина, с представители на Патриотичния фронт при омбудсмана Мая Манолова.

Има основания в техните притеснения, съгласи се Симеонов, като и той е на мнение, че се е пришпорило с приемането на изборните норми. „Понякога така се стичат обстоятелствата”, обаче беше коментарът на лидера на НФСБ, който все пак поясни, че остава отворен за разговор.

Припомняме, повод за задочния скандал между Симеонов и сънародниците ни зад граница е ограничаването им за гласуване, след като в новоприетия Изборен кодекс се посочва, че изборни секции ще има само в дипломатическите представителства.
Валери Симеонов твърдо застава зад позицията на партньорите си от ВМРО, че ако има отстъпки от Изборния кодекс, патриотите няма повече да подкрепят кабинета.

„Ние не сме политици, които да сме ветропоказатели”Ние сме поели отговорност да сме лошите.”

 

По-рано днес коалиционният партньор на НФСБ в Патриотичния фронт – ВМРО, разпространи позиция на лидера си Каракачанов.
Категорично съм против промяната на приетия преди седмица от Народното събрание Изборен кодекс. Не бива да се дава ход назад по отношение на правилата за разкриване на изборни секции в чужбина.

Тези правила не ощетяват сънародниците ни, живеещи в Европа, САЩ и Канада, а възпрепятстват една чужда държава да се меси във вътрешните ни работи, заявява Каракачанов.

Народните представители от ВМРО в българския парламент няма да подкрепят връщането на старите правила за секциите зад граница и от това ще зависи подкрепата ни са правителството, казва в заключение Красимир Каракачанов.

 

Омбудсманът Мая Манолова изрази задоволство, че все пак разговорите по темата са започнали и се надява комуникацията да продължи. Целите са общи, изтъкна общественият защитник, като според нея реакцията на българите емигранти е нормална.

По-рано днес тя заведе представители на диаспорите ни зад граница при премиера Борисов, като след срещата стана ясно, че ГЕРБ са готови да преработят кодекса, ако това не развали отношенията им с патриотите.

Стефан Манов, българин живеещ във Франция, обясни, че вот 2014 зад граница е струвал 1.4 млн. лв. за 145 хиляди гласували. Това прави по 9.50 лв на глас. Вотът в България струва на държават 9 лв. на глас. „Не струваме по-скъпо, отколкото се гласува в страната", подчерта Манов, опонирайки на Валери Симеонов, според когото отварянето на секции в чужбина струвало прекалено скъпо.

Манов приложи и още данни - Средно в чужбина в една секция гласуват 339 избиратели, а в страната 285. От всички секции е имало само 19 с под 90 гласували, като всички те били в Азия.

Няма луксозни секции в чужбина, категоричен бе Стефан Манов, който подчерта, че продължават да настояват за вето.
Част сме от една нация. Вотът е вдишването и издишването на демокрацията, коментира още той.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини И аз искам оставката на Радев (президентът Румен Радев - б.р). Това заяви премиерът Бойко Борисов докато разглеждаше пораженията от пожари край Лесово, до границата ни с Турция и ...
  Новини Коалицията запазва своята стабилност и в този състав ще продължи управление на държавата до завършването на мандата й. Новината съобщи лидерът на НФСБ Валери Симеонов след заседание ...
  Новини Председателят на ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов поиска три оставки, съобщават от пресцентъра на партията.Това са оставките на министъра на финансите Владислав Горанов, на ...
  Новини Тази сутрин премиерът Бойко Борисов свиква Съвет на управляващата коалиция заради протестите и в търсене на план за консолидиране на институциите у нас. По време на срещата ГЕРБ и Обединените ...
  Новини Шест въпроса като непряк отговор към прокуратурата зададе главният секретар на президентството Димитър Стоянов, съобщи БНТ.Единият от тях е "В какво точно се състои подкрепата на президента ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?