Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Юни 25
Начало arrow Политика arrow Горанов създава социална експлозия, скочиха реформатори

Горанов създава социална експлозия, скочиха реформатори

  Print E-mail
2016-05-03 15:02:43
източник: news.bg

Гражданският съвет на Реформаторския блок е против предлаганите от министъра на финансите Владислав Горанов промени за втория пенсионен стълб в Кодекса за социално осигуряване (КСО). 

Тези промени са направени потайно, скочи на брифинг в централата на ДСБ Гроздан Караджов. Не били съгласувани нито с депутатите, нито с ресорния социален министър. 

Те са направени изцяло във вреда на тези, които очакват да се пенсионират, посочи депутатът и обясни, че е проблем, че пожизнените пенсии не могат да бъдат изплащани в пълен размер. Чак през 2023 година ще започне изплащането на пенсии от втория стълб. Затова и реформаторите недоумяват защо се бърза толкова. 

С предлаганите по този начин промени се създавала социална експлозия, по мнението на Гроздан Караджов.

 

Той разкритикува и факта, че няма изготвени разчети от очаквания ефект. Освен това вече спадат цените на акциите на пенсионно-осигурителните дружества.

Възможно е да се обслужва криминална цел, предположи още реформаторът. По думите му тази цел е да се намали цената на най-голямото дружество, за да бъде купено на по-ниска цена.

Реформаторите настояват за оценка на въздействие на законодателството, което се прави. Тук има по-мимолетна цел, търси се начин да се спаси НОИ, разкри Крадажов намеренията на Владислав Горанов. Според него ако промените в КСО минат, както са планирани от Министерство на финансите,това щяло да е най-голямата кражба след КТБ.

Реформаторският блок иска сигурност на пазара на пенсионно-осигурителните дружества и на пенсионерите след 2023 г. Мартин Димитров настоя да не се внасят промените и поиска поне 6-месечен дебат по темата. Той подчерта, че без диагностика не може да се мине към лечение. 

Трябваше да има стрес тестове, настоя Димитров.  Чак като се видели проблемите, тогава трябвало да се мисли за лечение. 

Настоящият подход да се правят по този начин промените е глупав. Национализирали се парите на хората от втория стълб. "Това са нашите пари, на хората, които са ги внасяли", недоволен е Мартин Димитров. 

Това е ограбване на хората, намеси се и икономистът Георги Ганев. Държавата нямала място в отношенията на клиентите и дружествата, освен да следи за коректността на фондовете. По мнението му финансовите министри на ГЕРБ имали маниакалната нужда да сложат ръка върху парите на пенсионно-осигурителните дружества. Да измерим 7 пъти преди да режем, имаме време, няма защо да се бърза, настоя Ганев.

Припомняме, финансовият министърът Владислав Горанов предложи преди две седмици промени в КСО - създаването на общ пул, в който да отиват парите от индивидуалните партиди на осигурените след навършването на пенсионна възраст, както и отпадането на възможността неизползваната част от втората пенсия да се наследява. Предложенията му предизвикаха предимно негативни реакции.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Колко пари са изхарчени за интеграция на ромите и какъв е ефектът? Това попита депутатът от БСП Георги Гьоков по време на обсъждане на административния мониторингов доклад за 2017 година ...
  Новини Мнозинството отхвърли ветото на държавния глава върху Закона за противодействие на корупцията.Очаквано преди гласуването в залата се разразиха спорове. Според червения депутат Крум Зарков ...
  Новини "Заповядайте, съдете ме, осъдете ме, вкарайте ме в затвора", призова лидерът на опозицията Корнелия Нинова в ефира на Нова. Тя обаче иска през това време народът да знае какво става в ...
  Новини БСП излиза от пленарна зала.Днес ще поискаме среща с всички европейски посланици, обяви на брифинг лидерът на БСП Корнелия Нинова.ГЕРБ минират националното съгласие, обяви Корнелия Нинова. ...
  Новини Мониторинговият доклад на ЕК предизвика разнопосочни коментари в парламента. От ГЕРБ се похвалиха, че са доволни от заключенията на Европейската комисия и че докладът е обективен, позитивен и ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?