Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Дек 17
Начало arrow Политика arrow Горанов създава социална експлозия, скочиха реформатори

Горанов създава социална експлозия, скочиха реформатори

  Print E-mail
2016-05-03 15:02:43
източник: news.bg

Гражданският съвет на Реформаторския блок е против предлаганите от министъра на финансите Владислав Горанов промени за втория пенсионен стълб в Кодекса за социално осигуряване (КСО). 

Тези промени са направени потайно, скочи на брифинг в централата на ДСБ Гроздан Караджов. Не били съгласувани нито с депутатите, нито с ресорния социален министър. 

Те са направени изцяло във вреда на тези, които очакват да се пенсионират, посочи депутатът и обясни, че е проблем, че пожизнените пенсии не могат да бъдат изплащани в пълен размер. Чак през 2023 година ще започне изплащането на пенсии от втория стълб. Затова и реформаторите недоумяват защо се бърза толкова. 

С предлаганите по този начин промени се създавала социална експлозия, по мнението на Гроздан Караджов.

 

Той разкритикува и факта, че няма изготвени разчети от очаквания ефект. Освен това вече спадат цените на акциите на пенсионно-осигурителните дружества.

Възможно е да се обслужва криминална цел, предположи още реформаторът. По думите му тази цел е да се намали цената на най-голямото дружество, за да бъде купено на по-ниска цена.

Реформаторите настояват за оценка на въздействие на законодателството, което се прави. Тук има по-мимолетна цел, търси се начин да се спаси НОИ, разкри Крадажов намеренията на Владислав Горанов. Според него ако промените в КСО минат, както са планирани от Министерство на финансите,това щяло да е най-голямата кражба след КТБ.

Реформаторският блок иска сигурност на пазара на пенсионно-осигурителните дружества и на пенсионерите след 2023 г. Мартин Димитров настоя да не се внасят промените и поиска поне 6-месечен дебат по темата. Той подчерта, че без диагностика не може да се мине към лечение. 

Трябваше да има стрес тестове, настоя Димитров.  Чак като се видели проблемите, тогава трябвало да се мисли за лечение. 

Настоящият подход да се правят по този начин промените е глупав. Национализирали се парите на хората от втория стълб. "Това са нашите пари, на хората, които са ги внасяли", недоволен е Мартин Димитров. 

Това е ограбване на хората, намеси се и икономистът Георги Ганев. Държавата нямала място в отношенията на клиентите и дружествата, освен да следи за коректността на фондовете. По мнението му финансовите министри на ГЕРБ имали маниакалната нужда да сложат ръка върху парите на пенсионно-осигурителните дружества. Да измерим 7 пъти преди да режем, имаме време, няма защо да се бърза, настоя Ганев.

Припомняме, финансовият министърът Владислав Горанов предложи преди две седмици промени в КСО - създаването на общ пул, в който да отиват парите от индивидуалните партиди на осигурените след навършването на пенсионна възраст, както и отпадането на възможността неизползваната част от втората пенсия да се наследява. Предложенията му предизвикаха предимно негативни реакции.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини БСП иска проверка на пътищата в страната, които са строени или ремонтирани в рамките на последните 5 години, а не на тези, които са изградени преди 40 години.Това заяви пред bTV социалистът Георги ...
  Новини Нямаме интерес от милитаризация на Черно море, което пряко ще рефлектира върху България. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос за позицията на страната ни при ...
  Новини "Спазваме всички европейски правила при реализацията на концепцията за газоразпределителен център "Балкан". Всички условия досега са необвързващи, сега обаче се отива ...
  Новини Господинът с жълтите гащи говори глупости. Така вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов коментира нападките на лидера на "Воля" Веселин Марешки по свои адрес в ефира на ...
  Новини Бой при патриотите. Това се приказва в кулоарите на Народното събрание.Валентин Касабов от НФСБ ударил лидера на Атака Волен Сидеров според слуховете.Репортер на "Алфа ТВ"Защо ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?