27 Април 2024 г. Събота

Динко, Перата, граждански отряди... Хората им симпатизират

2016-04-22 08:13:28
Въпросът за охраната на южната ни граница е сериозен проблем от доста време, но темата с "гражданските арести" стана особено популярна след действията на Динко Вълев от Ямбол, който в средата на февруари се прочу с клип, в който арестува нелегални мигранти.

В средата на април пък се появиха още клипове на "арестувани" мигранти, от които се появи името на Петър Низамов-Перата.

Полиция и прокуратура са категорични, че подобни формирования са незаконни, а лидерът на НФСБ Валери Симеонов дори ги нарече "мутренски банди". Участващите в тях пък са сигурни, че по този начин изпълняват гражданския си дълг към родината.

Подкрепяте ли гражданските патрули по границата? С този въпрос се обърна редакцията на Dnes.bg към своите читатели в традиционната ни анкета. В нея участие взеха над 2 500 души.

Оказа се, че мнозиинството от нашите читатели (65%) подкрепят гражданските патрули по границата, защото те биха помогнали за недопускането на нелегални мигранти в България.

Други 9% посочват, че са склонни да ги подкрепят, но само в много краен случай, ако компетентните органи явно не си вършат добре работата по опазването на границата.

Твърдите противници на подобна практика са 11% от анкетираните, които са категорични, че подобни формирования са не само незаконни, но и нехуманни.

За 12% от хората пък решението не е в самоинициативата на отделни граждани, а е въпрос на повече полиция и армия по граничната бразда.

Едва 2% са тези от анкетираните, според които мигрантите не бива да бъдат спирани по никакъв начин по границите, а трябва да бъдат оставени свободно да преминат в Европа, тъй като бягат от война в търсене на по-добър живот.

1% от анкетираните пък не се вълнуват особено от този проблем, тъй като живеят далеч от граничните райони и споделят, че този проблем не ги касае пряко.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати