19 Април 2024 г. Петък

Русия укрепва подводния си флот и това засилва напрежението със САЩ

2016-04-22 08:09:37
Русия укрепва подводния си флот и това засилва напрежението със САЩ, пише в заглавие "Ню Йорк таймс". Вестникът отбелязва, че най-големият брой от две десетилетия руски щурмови подводници кръстосват бреговете на Скандинавия и Шотландия, Средиземно море и Северния Атлантик. Западни военни определят това като значително повишено присъствие, целящо да оспори подводната доминация на САЩ и НАТО.

В статията се припомнят думите от миналата есен на адмирал Марк Фъргюсън, командващ на американските военноморски сили в Европа, че руските подводни патрули са се увеличили с 50 процента за година. Тогава той се е позовал на командващия на руските ВМС адмирал Виктор Чирков. Анализатори заявяват, че това темпо не се е променило особено.

Патрулите са най-видимото проявление на възобновения интерес към подводната война на руския президент Владимир Путин, чието правителство похарчи милиарди долари за нови класове дизелови и ядрени щурмови подводници, които са по-тихи, по-добре въоръжени и управлявани от по-опитни екипажи, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Това напрежение е част от засилващото се съперничество и струпването на военни сили, напомнящи за Студената война. Москва показва сила не само в Северния Атлантик, но и в Сирия и Украйна и развива ядрения си арсенал и способности за кибервойна. Американски представители определят това като опит за себедоказване след годините на икономически упадък и икономии.

Цитирани от изданието американски военни анализатори смятат, че увеличените руски подводни патрули са основателно предизвикателство за САЩ и НАТО. Дори да няма напрежение, са възможни инциденти и погрешни преценки. Но каквато и да е заплахата, Пентагонът използва увеличените руски патрули като още един довод за по-големи бюджети за подводници и борба с подводници, отбелязва "Ню Йорк таймс".

В статията са цитирани представители на американските ВМС, които посочват, че в краткосрочен план увеличеният брой руски подводници ще изисква повече военна техника, за да ги наблюдава, а Пентагонът е предложил 8,1 милиарда долара да се отделят за "подводния капацитет" през следващите пет години.

"Върнахме се към състезанието между великите сили", каза в интервю адмирал Джон М. Ричардсън, началник на военноморските операции във ВМС на САЩ.

В статията се припомнят случаите на прехващане от руски самолети на американски кораб и самолет в Балтийско море от миналата седмица, както и че през 2015 г. Русия изстреля четири крилати ракети от нови дизелови подводници по мишени в Сирия. Отбелязва се, че програмата на Путин за военна модернизация включва и междуконтинентални балистични ракети, самолети, танкове и системи за противовъздушна отбрана.

В статията се посочва, че няма особен паритет между руския и американския подводен флот, като според хора от американските ВМС и западни анализатори американските подводници превъзхождат руските.

Пентагонът развива модерни технологии за наблюдение на комуникациите на руските подводници и друга техника, а членове на НАТО едновременно купуват или обмислят да купят нови подводници в отговор на демонстрациите на сила на Кремъл в Балтика и Арктика, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Но в наскоро преразгледаните стратегии на Москва за национална сигурност и корабоплаването се подчертава необходимостта руските ВМС да показват сила и да имат достъп както до Атлантика, така и до Арктика.

Посочва се също, че руски подводници и шпионски кораби действат близо до важни подводни кабели, по които се извършва почти целия глобален пренос на интернет данни, а това повишава безпокойството в САЩ, че Русия може да нападне тази инфраструктура при напрежение и конфликт. Москва разработва и подводен дрон, способен да носи малко, тактическо ядрено оръжие, което да бъде използвано срещу пристанища и крайбрежни зони, казват американски източници.

Представители на ВМС на Вашингтон посочват, че Русия подобно на САЩ има и други ядрени подводници освен щурмовите, но те не предизвикват чак такова безпокойство.

Анализатори заявяват, че продължаващите инвестиции на Москва в щурмови подводници контрастира с качеството на много от сухопътните и военновъздушните й сили, които са били занемарени през епохата след Студената война.

"В руската военноморска структура подводниците са перлата в короната на военноморската мощ", казва Магнус Норденман от Атлантическия съвет. "САЩ и НАТО в последно време загубиха фокуса върху борбата с подводници и оставиха тази способност да отслабне".

Това е позволило бързото възраждане на руския капацитет, казват западни и американски представители, което донякъде според тях се дължи на страха на Русия да не бъде обкръжена.

"Не мисля, че са много хората, които осъзнават първосигналния начин, по който Русия гледа на НАТО и Европейския съюз като на екзистенциална заплаха", каза в интервю адмирал Фъргюсън.

Посочва се, че на командирите в щаба на американските ВМС за Европа в Неапол за пръв път от десетилетия се налага да следят внимателно движенията на руски подводници. Припомня се, че преди за тези цел са били разположени сили на различни точки в Атлантика, например в Исландия, които през миналото десетилетие са били изтеглени. Сега Пентагонът се готви да похарчи около 20 милиона долара за обновяване на инфраструктурата в Исландия, като средствата са част от инициативата за успокояване на европейските съюзници.

Цитирани от "Ню Йорк таймс" представители на американските ВМС изразяват безпокойство, че ще се увеличи броят на руските подводници, плаващи освен в Атлантика и в Средиземно и Черно море. Отбелязва се, че в момента Русия има само едно средиземноморско пристанище в Тартус, Сирия. Военноморски представители обаче заявяват, че Москва иска да изгради и други, вероятно в Кипър, Египет или дори Либия.

В статията се изброяват и мерки, които се предприемат от САЩ и съюзниците им в тази посока, като например разработка на прототип на дрон за борба с подводници и учения със същата задача в Северно море.

"Чак в Студената война не сме се върнали", каза Джеймс Ставридис, бивш адмирал и върховен главнокомандващ на НАТО, но отбеляза, че определено вижда заплаха това да се случи.
 

/БТА/
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати