18 Април 2024 г. Четвъртък

Не гласуваш 2 пъти – отпадаш от списъците, Провалът може да те изстреля към върха

2016-04-22 08:07:10

24 часа

Не гласуваш 2 пъти – отпадаш от списъците

Дерегистрацията от избирателните списъци ще става при негласуване на 2 последователни вота, а не още след първия. Това обяви председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов по-рано днес, след като парламентът започна да гласува на второ четене на промени в Изборния кодекс. До този текст обаче депутатите още не са стигнали.

Няма да има стимули за гласувалите на изборите, отсече Цветанов. Четирите управляващи партии постигнали съгласие по спорните текстове след много отстъпки, най-вече от ГЕРБ.

„Труд”

Еврокметове въстават срещу кошмарно споразумение със САЩ

Делегати на местната власт от различни държави членки на ЕС, включително от България, гласуват утре, 22 април, в Барселона декларация против Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ).

ТПТИ е опасно за здравето на над 500 млн. европейци най-вече заради риска от занижаване на стандартите за качество и безопасност на храни и стоки.

 „Стандарт”

Провалът може да те изстреля към върха

Световните теории за щастието в академична или във всекидневна интерпретация варират от сложни словесни и философски концепции до всекидневен минимализъм или еуфоричен оптимизъм. Всички сме наясно - щастието най-често е това, което ти липсва. Но има хора, които умеят да променят действителността - както в своя полза, така и за благото на обществото. И това съвсем не са празни приказки.

„Монитор”        

Родители теглят 3 бона за бала на детето

Родители теглят 3000 лв. кредити, за да организират абитуриентския бал на децата си. „Вземат малко по-големи суми, за да се застраховат срещу непредвидени разходи“, обясняват кредитни консултанти. Оказва се, че през последните години заемите за бала стават все по-популярни. „Хората не могат да спестят 1500 лв. и затова разчитат на бързи кредити, които се отпускат при по-облекчени процедури“, заяви Марина Григорова от фирма за бързи кредити. Справка показва, че за година заемът от 1500 лв. се оскъпява с 320 лв. Празнуването на зрелостниците тази година ще струва на родителите около 2000 лв. В тази сума влиза кувертът за галавечерята, облеклото, аксесоарите, разкрасителните процедури, наемът на кола и видеозаснемане и събирането на роднини.

„Сега”

Депутатите разсеяха всякакви илюзии, че мнението на гражданите е важно. При окончателното приемане на поправките в Изборния кодекс отпаднаха и малкото смислени промени, гласувани от правната комисия. За сметка на това парламентът прибави нови безумни изменения. Решенията взривиха социалните мрежи, които преляха от убийствени коментари за случващото се.

„Дума”

Кабинетът свива рязко парите за образование

Разходите за средно и висше образование, които в момента са 4,1% от брутния вътрешен продукт, до 2019 г. ще спаднат на 3,2%. Това е записано в Конвергентната програма (2016-2019), която правителството прие преди седмица. Страните от ЕС влагат по този показател средно 6% от БВП.

В мотивите за спада се обяснява, че необходимите за образованието пари щели да намалеят, защото... в училище ще бъдат обхванати повече деца. МС планира също спад на субсидиите за здравеопазване и за социални дейности. Разходите за "общи служби", в които освен министерствата е и науката, спадат от 6,3 на 4,2% от БВП до 2019 г. Предстои Конвергентната програма да бъде гледана в НС.

 „Капитал дейли”

Обществени поръчки, фиксирани към БТК

Малки еднакви поръчки от различни държавни структури и с повтарящ се победител. Търси се фиксирана телефонна услуга, обикновено за година, и най-ключово условие е захранването. Победител винаги е БТК. А дяволът е в захранването. Старата медна технология е използвана като предпочитана от поне шест ведомства от миналото лято досега. В четвъртък изтече срок за подаване на поредни оферти с това условие - в случая изискването е използвано от НСИ.

БТК е единствената, която предлага любимата на държавните органи "енергонезависимост с дистанционно захранване чрез собствената мрежа". Другите телекоми предлагат алтернативно UPS захранване, но те въобще не се харесва на поръчителите. Описаното в кавички условие е критерий за двойно и тройно по-висока оценка на техническата оферта, оттам се гарантира и класиране на първо място. Поръчките в повечето случаи дори не могат да се обжалват, защото са с директни покани и са за малки суми.

„Новинар”

МОН ще гледа матурите на живо

За затягането на мерките по време на зрелостните препитвания съобщи вчера зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов. За да се предотвратят вариантите за преписване, освен камерите, които ще пращат информацията в просветното ведомство в реално време, ще бъдат запечатвани и тоалетните в училищата преди започването на изпитите. 10 000 ще бъдат квесторите на изпитите. Родителите пък ще участват при отварянето на темите, при запечатването на изпитните зали и санитарните възли

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати