Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Фев 24
Начало arrow Политика arrow Харизматичен, некорумпиран... бъдещият президент

Харизматичен, некорумпиран... бъдещият президент

  Print E-mail
2016-04-18 14:40:20
източник: dnes.bg

Бъдещият президент трябва да е мъж, с харизматичност, да бъде лидер и да не е корумпиран. Това са само част от данните от проучване сред студенти на възраст между 18 и 30 години, проведено от Института за стратегии и анализи, цитирано от политолога Калоян Методиев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

75% от запитаните предпочитат бъдещият държавен глава да бъде мъж, 20 на сто искат да е жена, а за 5% няма значение полът, коментира Методиев.

По отношение на образованието - 99,2% са на мнение, че трябва да е висшист. Докато преди хората са смятали, че той трябва да е завършил право или икономика, то сега те са избрали специалности като Национална сигурност, военно образование, Академия на МВР - "тоест търси се човек, който олицетворява нужда от сигурност от силна ръка".

Бъдещият държавен глава задължително трябва да говори чужди езици - 2,3 и повече, посочи още Методиев.

"Тук любопитното е, че шофьорската книжка и английския няма как. Английският език е абсолютна доминация. Въпреки че разликата с немския език е много малка, на второ място излезе руският език. Има обръщане към Изтока. В около 2% от отговорите излезе китайски език, мандарин и японски", добави той.

По думите на политолога 72% от анкетираните смятат, че бъдещият държавен глава трябва да е семеен. Според 83% от запитаните, той трябва да има поне две деца.

"При качествата, които трябва да притежава бъдещият президент, на първо място излезе, че той трябва да е патриот - да има патриотични, националистически чувства. Това излезе от училища по изкуствата, където са по-толерантни и либерални. Да е харизматичен, да е лидер и да не е корумпиран", обобщи Методиев.

Според анализатора Михаил Константинов в момента има много силни жени в надпреварата и не би се изненадал, ако бъдещият президент на България бъде от нежния пол. Това обаче не означава, че ще имаме слаб президент, подчерта той.

Той оцени като успешен президент Петър Стоянов - "остави доста добро впечатление", като друг пример посочи и Георги Първанов, който заемаше поста два мандата. Ролята на първия свободно избран президент - Жельо Желев, беше най-трудна, а и до последно той беше полезен за страната ни. Трудна беше и ролята на Петър Младенов - тогава страната беше близо до гражданска война

Като цяло трябва да споменем българските президенти с добро, обобщи Константинов.

Анализаторът не вижда кой от досегашните кандидати има реални шансове да покрие изискванията и смята, че търсенето трябва да продължи.

"Важното е, че навсякъде не само в България, а и в Европа се чувства нуждата от силно управление, тъй като хората до момента усещат как се разпадат държавните и обществените структури. Няма ярки лидери и това, което се случва, граничи с катастрофалните последици - разрушените граници, неуправляемите процеси, лидери, които днес говорят едно, а утре друго. Така не може да продължава и е време да дойде силен демократичен лидер, защото може да дойде и само силен лидер, който се нарича фюрер и тогава става малко по-особено", коментира още той.

Снимка: Bulgaria On Air 

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини 5+1 партии в следващото Народно събрание. Формацията на Слави Трифонов е трета политическа сила. Това показват данните от последното проучване на "Тренд".ГЕРБ продължава да бъде ...
  Новини По инициатива на българската страна Владимир Путин проведе телефонен разговор с президента на Република България Румен Радев, съобщава Кремъл на своя уебсайт.Путин и Радев ...
  Новини Слави Трифонов учреди партията си с новото име "Има такъв народ", съобщи БНР. На учредителното събрание не бяха допуснати представители на медиите. Присъствали са 808 делегати, при ...
  Новини Не искам да се надлъгваме с това кой водомер на коя територия е. Ще си получат актовете. Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров пред БНТ по повод ...
  Новини Проблемът не е в бруталните атаки към държавния глава, а в управлението на държавата, контрола и използването на службите и правоприлагащите органи и спазването на закона от тяхна ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?