28 Март 2024 г. Четвъртък

Харизматичен, некорумпиран... бъдещият президент

2016-04-18 14:40:20

Бъдещият президент трябва да е мъж, с харизматичност, да бъде лидер и да не е корумпиран. Това са само част от данните от проучване сред студенти на възраст между 18 и 30 години, проведено от Института за стратегии и анализи, цитирано от политолога Калоян Методиев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

75% от запитаните предпочитат бъдещият държавен глава да бъде мъж, 20 на сто искат да е жена, а за 5% няма значение полът, коментира Методиев.

По отношение на образованието - 99,2% са на мнение, че трябва да е висшист. Докато преди хората са смятали, че той трябва да е завършил право или икономика, то сега те са избрали специалности като Национална сигурност, военно образование, Академия на МВР - "тоест търси се човек, който олицетворява нужда от сигурност от силна ръка".

Бъдещият държавен глава задължително трябва да говори чужди езици - 2,3 и повече, посочи още Методиев.

"Тук любопитното е, че шофьорската книжка и английския няма как. Английският език е абсолютна доминация. Въпреки че разликата с немския език е много малка, на второ място излезе руският език. Има обръщане към Изтока. В около 2% от отговорите излезе китайски език, мандарин и японски", добави той.

По думите на политолога 72% от анкетираните смятат, че бъдещият държавен глава трябва да е семеен. Според 83% от запитаните, той трябва да има поне две деца.

"При качествата, които трябва да притежава бъдещият президент, на първо място излезе, че той трябва да е патриот - да има патриотични, националистически чувства. Това излезе от училища по изкуствата, където са по-толерантни и либерални. Да е харизматичен, да е лидер и да не е корумпиран", обобщи Методиев.

Според анализатора Михаил Константинов в момента има много силни жени в надпреварата и не би се изненадал, ако бъдещият президент на България бъде от нежния пол. Това обаче не означава, че ще имаме слаб президент, подчерта той.

Той оцени като успешен президент Петър Стоянов - "остави доста добро впечатление", като друг пример посочи и Георги Първанов, който заемаше поста два мандата. Ролята на първия свободно избран президент - Жельо Желев, беше най-трудна, а и до последно той беше полезен за страната ни. Трудна беше и ролята на Петър Младенов - тогава страната беше близо до гражданска война

Като цяло трябва да споменем българските президенти с добро, обобщи Константинов.

Анализаторът не вижда кой от досегашните кандидати има реални шансове да покрие изискванията и смята, че търсенето трябва да продължи.

"Важното е, че навсякъде не само в България, а и в Европа се чувства нуждата от силно управление, тъй като хората до момента усещат как се разпадат държавните и обществените структури. Няма ярки лидери и това, което се случва, граничи с катастрофалните последици - разрушените граници, неуправляемите процеси, лидери, които днес говорят едно, а утре друго. Така не може да продължава и е време да дойде силен демократичен лидер, защото може да дойде и само силен лидер, който се нарича фюрер и тогава става малко по-особено", коментира още той.

Снимка: Bulgaria On Air 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати