Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Януари 16
Начало arrow Крими arrow КЗП съди 5 компании за лесни кредити заради подвеждащи клаузи

КЗП съди 5 компании за лесни кредити заради подвеждащи клаузи

  Print E-mail
2016-04-17 11:01:48
източник: dnes.bg

Оскъпяването на бързите заеми отново стига до фрапиращите 400%. Оказва се, че компаниите от бранша масово надскачат наложения със закон таван за до 50% лихва, като прилагат различни трикове и дори напълно незаконни такси. Това твърди Комисията за защита на потребителите (КЗП), която е засипана с оплаквания от клиенти, пред в. "Сега". 

Законът, който уж трябваше да ограничи цената на бързите заеми до разумни размери, очевидно не работи, смята председателят на КЗП Димитър Маргаритов. Едно от грубите нарушения, на които се е натъкнала комисията, е налагането на такси, свързани с усвояването и управлението на кредита.

Такава е например таксата "писмо", която някои фирми начисляват, ако клиентът се забави с вноската и му пратят напомняне да се издължи. Друг трик на компаниите е да поискат предсрочно връщане на заема, ако клиентът има забавени плащания по други договори - например към мобилни оператори. Най-лошото е, че някои компании, като обявят кредита за предсрочно изискуем, искат потребителят да плати лихвите не към момента, а за целия срок.

Друга хитрина на "магазините" за лесни кредити е, когато падежът на заема се случи в неработен или празничен ден, да броят за дата на падежа последния работен ден преди почивния. А това е нарушение на Закона за задълженията и договорите, според който винаги задължението възниква в деня след, а не преди почивката.

Друга хватка за оскъпяване на заема е т.нар. такса "поръчител", посочва кредитният експерт Тихомир Тошев. Таксата се начислява, ако потребителят не успее да осигури поръчител по кредита си, а това често се случва, защото фирмите изискват гарантът да работи на трудов договор и да взима поне 1500 лева заплата. Когато клиентът не намери платежоспособен гарант, кредитната компания му избира за такъв външна фирма и начислява въпросната такса "поръчител", която утежнява месечните вноски, но не влиза в изчисляването на годишния процент на разходите - индикатор за общото оскъпяване на заема. 

"По закон оскъпяването на този тип кредити не може да надхвърля 50%, но истината е, че се стига до 200-400% годишно. Затова, ако ви трябва по-голяма сума, обърнете се към банка, където лихвите са 7-8%", съветва Тошев. 

Експертите съветват бързите заеми да се вземат в малки суми до 200-300 лева и да се връщат в максимално кратък срок, тъй като сумата се оскъпява много бързо, и никога да не се тегли повече от един бърз кредит. Много от българите обаче имат по няколко кредита и често вноските по тях надвишават доходите им, показват данни, представени по време на кампанията "Взимай кредити разумно".

Задлъжнялостта в България е около 27%, което я подрежда на челните места в ЕС веднага след Гърция, където просрочията са близо 34%. Високото ниво на дългове на домакинствата у нас се дължи в голяма степен и на нелоялните практики на фирмите за бързи заеми, твърдят експерти.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Крими
  Новини По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на Бургас - ...
  Новини Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заявили, ...
  Новини Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в колата е била и приятелката на ...
  Новини Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дондуков", съобщи ...
  Новини Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще се бди за ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?