24 Април 2024 г. Сряда

Саудитска Арабия с ултиматум към производителите на нефт

2016-04-17 10:27:12

Саудитска Арабия постави условието си, за да ограничи производството на нефт, съобщава Bloomberg, позовавайки се на изявление на военния министър принц Мохамед бин Салман.

Ако другите производители, включително Иран, не се договорят за замразяване на добивите на срещата в Доха, то и Саудитска Арабия няма да ограничи добивите си на нефт, заявява Салман.

А ако ние не замразим добива, то ще го продаваме при всяка наша появила се възможност, подчертава принц Салман. Той изтъква още, че страната му не се нуждае от високи цени на нефта, за да развива успешно този сектор на икономиката си.

 

Цени от 60 или 70 долара за барел биха били силна отправна точка за развитие. Но това не е целта ми, а е на тези, които страдат от ниските цени на петрола. Ние имаме свои програми за развитие, за които не е нужна висока цена на нефта, уверява вторият престолонаследник.

Припомнят се думите на принц Салман, че Саудитска Арабия, която произвежда 10 млн. барела дневно, ако пожелае може веднага да вдигне добива до 11,5 млн. барела, а в срок от шест месеца – и до 12,5 млн. барела.

На днешна среща в Доха Русия, Саудитска Арабия, Катар и Венецуела се договориха до средата на 2016-та да запазят добивите на равнището на януарските, но само и ако другите производители се присъединят към инициативата.

Утре – 17 април, отново в Доха, предстои среща на страните от ОПЕК и тези, нечленуващи н организацията, за обсъждане замразяване на добива. Министърът на нефта на Иран вече обяви, че Техеран няма да участва в срещата.

Припомняме, преди време Иран обяви, че след падането на санкциите, които дълги години са ги изолирали от пазара, сега смятат да наваксат и да заемат полагащото им се място в световния добив на нефт.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати