20 Април 2024 г. Събота

Имотите на тракийци – условие за еврочленство на Турция, поискаха хиляди в София

2016-04-16 20:45:27

От алеята на възрожденците в Борисовата градина по бул. „Цар Освободител”тръгна мълчаливо шествие на Съюза на тракийските дружества в България.

Шествието е протестно в защита на моралните и имуществени права на наследниците на бежанците от Тракия и Мала Азия и за обединението на гражданското общество и държавните институции в името на националното единение, националната идентичност и националните ценности.

Хиляди тракийци почетоха паметта на българските национални герои Васил Левски и Христо Ботев в Борисовата градина, където поднесоха цветя и венци.

Съюзът на тракийските дружества има 120-годишна история, като защитава интересите на 1,5 млн. потомци на българи от Тракия и Мала Азия.

Всички носят трибагреници, знамето на дружеството и много лозунги. Шествието се води от група кукери, като най-отпред има транспарант „Турция да признае геноцида над тракийските българи”.

Други транспаранти и плакати гласят „Държавата да защити правата на тракийските българи”, „Не на пълзящата ислямизация на Родопите”, „Всеки ден в българското училище – един урок по родолюбие” и др. Присъстваше и плакат на инициативата "Борд за България". 

Присъстват хора от Стара Загора, Сливен, София, Айтос, Хасково, Карнобат, Бургас, Поморие, Плевен, Русе, Лозенград и др. Много от тях са облечени с фолклорни носии, характерни за техния край.

Шествието премина през Орлов мост, като за кратко беше блокирано движението по „Цариградско шосе” и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”. Цялото пространство от Орлов мост до Софийския университет бе запълнено от шестващите тракийци.

Актьорът Вили Чаушев, който води програмата заяви, че геноцид е истинското име на изтреблението на тракийските българи.

Върховен комитет на Съюза на тракийските дружества поиска от държавата да постави въпроса за имотите на тракийските българи като едно от условията за членство на Турция в ЕС, а Народното събрание да признае с декларация геноцида над тракийските българи.

Хилядното множество се спря пред турското посолство, където бе прочетенадекларация, адресирана до холандския посланик, тъй като Холандия председателства ЕС. 
„Смятаме, че всякакви преговори за членство трябва да бъдат съпроводени с преговори за нерешените проблеми между нашите две държави”, се посочва в декларацията, прочетена пред турското посолство.

Пред Паметника на Незнайния воин Върховния комитет на Съюза на тракийските дружества излезе с още една декларация, в която се посочва, чебългарската държава не е отбелязала геноцида на над 60 хиляди български жени и деца и 100-годишнината от тяхното избиване през 1913 година от редовна турска армия.

„Не забеляза и прогонването на близо 280 хиляди българи от официално притежаваните им според законите на Османската империя частни имоти. Липсата на реакция пренебрегва фактите на унищожените десетки църкви, училища, за хилядите обезчестени девойки и продадените в робство деца. 
Многократно сме ви информирали, че от 1913 до 1923 г. близо половин милион българско население в Тракия и Мала Азия е прогонено насилствено или чрез икономическа принуда от родните си места. Принудено е да изостави собствените си имоти без справедливо обезщетение. 
Повече от 100 години те се ползват незаконно от турската държава. Това са тежки нерешени проблеми между България и Турция, хвърлящи сянка между нашите отношения”, се посочва в декларацията.

Членовете на дружеството искат българското правителство да постави много по-остро въпроса за тракийските имоти, предвид еврочленството на Турция.

„Не приемаме използването на двойното гражданство от страна на турското правителство. Настояваме остро за спиране на неосманизма в България. 
Държавните институции да реагират на създаването на нови етнически турски партии, които се опитват да използват българските турци като маша на чужди интереси. 
Прекратете финансирането на ислямизацията на българското население от външни сили, каквото наблюдаваме на много места в страната. 
Пълзящата ислямизация на Родопите е опасна за България, нещо повече - зад тези опити може да стоят радикални форми на исляма. Спрете османисткото пренаписване на историята и особено периода на геноцид на тракийските българи, за поругаване на паметта на половин милион българи затова, че българското правителство и парламент мълчат за геноцида и грабежа на тракийските българи”, се посочва още.

Под звуците на химна тракийци почетоха паметта на незнайните воини, поднесоха и цветя и венци пред Паметника на Незнайния воин.

Програмата завърши с изпълнения на ансамбъл „Българе” и голямо тракийско хоро.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати