Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Фев 23
Начало arrow Политика arrow Плевнелиев опроверга Борисов - нямало сценарий за дестабилизация на Балканите

Плевнелиев опроверга Борисов - нямало сценарий за дестабилизация на Балканите

  Print E-mail
2016-04-16 15:04:15
източник: news.bg

Президентът Росен Плевнелиев опроверга думите на премиера Борисов,вътрешния министър Бъчварова и главния прокурор Цацаров, че има целенасочен план за дестабилизация на Балканите.

Държавният глава заяви, че не е получавал информация, която да го провокира да вярва, че има сценарий за дестабилизация на Балканите. Плевнелиев подчерта, че в условията на миграционен натиск, българските институции са стабилни и властите действат отговорно, информираха от пресслужбата на държавния глава, предаде БНР.

 

Според президента Росен Плевнелиев, правителството и институциите у нас се справят с миграционния натиск към страната ни.

"Като държавен глава аз съм изключително загрижен от миграционната криза и цялата държавност трябва да се отнесе максимално отговорно към тази много сериозна трудна и проблемна ситуация, в която се намираме. България се справя по един достоен начин. Аз съм притеснен, защото ситуацията е непредсказуема, това са вълни от хора, които в един момент решават да минат в една или в друга посока", каза Плевнелиев.

Въпреки това, той уверява, че държавата има план, че институциите са силни и стабилни, че се действа отговорно.

 

Според Плевнелиев до момента страната ни е пример за отговорно пазене на границите и за спазване на човешките права на бежанците.

Не ми е приятно, когато виждаме такива видеа по телевизията като тези с прословутите "свински опашки". Но, тук българската прокуратура се задейства в рамките на часове. И ние ще очакваме българската държава с цялата строгост на закона да се отнесе към всички, които не спазват законите в държавата и не спазват човешките права и свободи. Очаквам и прокуратурата да действа безкомпромисно към всички, които не спазват законите на България.

 

Разнопосочните интереси на отделните държави в енергетиката могат да бъдат обединени със следването на общите принципи на Европейския енергиен съюз. Това заяви още президентът Росен Плевнелиев пред журналисти, след като участва в Братислава в XI Глобалeн форум по въпросите на сигурността – GLOBSEC 2016 и разговаря със заместник-председателя на Европейската комисия, отговарящ за Енергийния съюз, Марош Шефчович.

“Не съм съгласен в енергетиката да се говори само за интереси и геополитика. За мен е важно да има общи правила и принципна политика”, посочи Росен Плевнелиев. Държавният глава отново подчерта, че природният газ не трябва да се използва като оръжие, а да се търгува на пазарни цени и всеки да има достъп до алтернативни източници.

Бъдещето на енергетиката не е в изразходването на огромни суми за изграждането на газопроводи, а в създаването на мрежи и постигането на по-тясна свързаност, категоричен беше Росен Плевнелиев.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини 5+1 партии в следващото Народно събрание. Формацията на Слави Трифонов е трета политическа сила. Това показват данните от последното проучване на "Тренд".ГЕРБ продължава да бъде ...
  Новини По инициатива на българската страна Владимир Путин проведе телефонен разговор с президента на Република България Румен Радев, съобщава Кремъл на своя уебсайт.Путин и Радев ...
  Новини Слави Трифонов учреди партията си с новото име "Има такъв народ", съобщи БНР. На учредителното събрание не бяха допуснати представители на медиите. Присъствали са 808 делегати, при ...
  Новини Не искам да се надлъгваме с това кой водомер на коя територия е. Ще си получат актовете. Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров пред БНТ по повод ...
  Новини Проблемът не е в бруталните атаки към държавния глава, а в управлението на държавата, контрола и използването на службите и правоприлагащите органи и спазването на закона от тяхна ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?