24 Април 2024 г. Сряда

Плевнелиев опроверга Борисов - нямало сценарий за дестабилизация на Балканите

2016-04-16 15:04:15

Президентът Росен Плевнелиев опроверга думите на премиера Борисов,вътрешния министър Бъчварова и главния прокурор Цацаров, че има целенасочен план за дестабилизация на Балканите.

Държавният глава заяви, че не е получавал информация, която да го провокира да вярва, че има сценарий за дестабилизация на Балканите. Плевнелиев подчерта, че в условията на миграционен натиск, българските институции са стабилни и властите действат отговорно, информираха от пресслужбата на държавния глава, предаде БНР.

 

Според президента Росен Плевнелиев, правителството и институциите у нас се справят с миграционния натиск към страната ни.

"Като държавен глава аз съм изключително загрижен от миграционната криза и цялата държавност трябва да се отнесе максимално отговорно към тази много сериозна трудна и проблемна ситуация, в която се намираме. България се справя по един достоен начин. Аз съм притеснен, защото ситуацията е непредсказуема, това са вълни от хора, които в един момент решават да минат в една или в друга посока", каза Плевнелиев.

Въпреки това, той уверява, че държавата има план, че институциите са силни и стабилни, че се действа отговорно.

 

Според Плевнелиев до момента страната ни е пример за отговорно пазене на границите и за спазване на човешките права на бежанците.

Не ми е приятно, когато виждаме такива видеа по телевизията като тези с прословутите "свински опашки". Но, тук българската прокуратура се задейства в рамките на часове. И ние ще очакваме българската държава с цялата строгост на закона да се отнесе към всички, които не спазват законите в държавата и не спазват човешките права и свободи. Очаквам и прокуратурата да действа безкомпромисно към всички, които не спазват законите на България.

 

Разнопосочните интереси на отделните държави в енергетиката могат да бъдат обединени със следването на общите принципи на Европейския енергиен съюз. Това заяви още президентът Росен Плевнелиев пред журналисти, след като участва в Братислава в XI Глобалeн форум по въпросите на сигурността – GLOBSEC 2016 и разговаря със заместник-председателя на Европейската комисия, отговарящ за Енергийния съюз, Марош Шефчович.

“Не съм съгласен в енергетиката да се говори само за интереси и геополитика. За мен е важно да има общи правила и принципна политика”, посочи Росен Плевнелиев. Държавният глава отново подчерта, че природният газ не трябва да се използва като оръжие, а да се търгува на пазарни цени и всеки да има достъп до алтернативни източници.

Бъдещето на енергетиката не е в изразходването на огромни суми за изграждането на газопроводи, а в създаването на мрежи и постигането на по-тясна свързаност, категоричен беше Росен Плевнелиев.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати