26 Април 2024 г. Петък

Българите разединени относно гражданските арести на мигранти

2016-04-15 09:27:57

Българското общество е разединено по отношение на извършваните граждански арести по границата с южните ни съседки.

Някои се обявяват против своеволните действия, а други пък смятат, че властта не прави достатъчно да ги защити от притока на мигранти през страната.

 

Десетки се събраха пред съда в Бургас в подкрепа на задържания ПетърНизамов – човекът, заснел своеволното задържане на трима афганистанци със свински опашки. Участвалите в акцията оправдаха действията си съсзаплаха за своята сигурност, а също така помагат за опазването на границата.

Клипът пресъздава само няколко секунди от самото задържане, опитвахме се да се свържем със 112, но не успяхме, преценихме за целесъобразно да ги върнем в Турция, изпратихме ги през целия път, махнахме връзките от ръцете и им показахме обратно пътя към Турция, отбеляза самият Низамов по време на акцията.

 

Всеки един, който е отишъл на границата, го изкарват криминално проявен, той си е излежал присъдата, какво значи, не трябва да се върне в обществото ли. Второто, тези, които стоят по офисчетата и пишат с химикалчетата, те не отиват на границата, те не са склонни да проявят мъжество и да защитават жените в тази България, каза един от недоволните протестиращи.

Участващите в протеста внесоха официален протест срещу задържането на Низамов в прокуратурата.

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви категорично миналата седмица, че подобни действия по границата ще се разглеждат като престъпление съответно по закона.

Защо държавата не глобява и не започне наказателно преследване спрямо тези, които са нарушители границата, а задържа патриотите, които са изпълнили гражданския дълг, попита един от обявяващите се в подкрепа на задържания Низамов.

Според сестрата на арестувания не е честно да го държат 72 часа в ареста. Той трябва да излезе, трябва да продължи да се занимава с това, което прави, има още поддръжници, дори се увеличават, интересуват се от неговата дейност, добави тя.

За 20 април е организиран протест в София, който ще бъде в подкрепа на Низамов.

Обаче друга част от българите смятат, че не е добре да се предприемат такива действия по границата, може да ги следят, да сигнализират, но не и да ги арестуват самоволно.

Смята се, че в ловното поле Осман баир, Странджа планина, няколко километра от българо-турската граница, са поставени така наречените граждански арести, след като няколко ловци, включително бившият директор на гранична полиция генерал Илия Илиев, са принудили мигранти да останат на място, докато дойдат униформените, за да бъдат официално регистрирани.

Обаче концесионерът на ловното поле Георги Манев обяви пред Нова телевизия, че не са поставяли никакво начало на гражданските арести.

От думите му стана ясно, че те са успокоили мигрантите и после са ги предали на гранична полиция, която според него си вършела перфектно работата.

Той призова всички граждани да съдействат на гранична полиция, а да не действат като тези „новоизлюпени патриоти”.

Според него някои от мигрантите са имали в багажа си наркотици и енергийни напитки, за да ги поддържат при придвижването им и че понякога са били интензивни и агресивни.

Той разкри, че някои от групата, които извършват граждански арести, вземали по 500 евро на мигрант, за да го оставят в България, а другите са чиста проба родолюбие.  Манев призова да се действа адекватно, да се съдейства на гранична полиция и да не се позволяват подобни граждански арести.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати