28 Март 2024 г. Четвъртък

Разсекретиха доклада за КТБ

2016-04-14 17:33:31

Разсекретяват доклада на одиторската фирма „Аликс Партнърс” за фалита на КТБ.

Това стана възможно с приетите от депутатите на второ четене промени в Закона за банковата несъстоятелност, предложени от ДПС депутатите Делян Пеевски, Петър Чобанов и Йордан Цонев.

Временните синдици трябва да публикуват на електронната си страница доклада от проверката на банковата несъстоятелност. В момента той се намира в секретната секция на Парламента.

Измененията бяха продиктувани от обществения интерес за осветляване на всички факти и обстоятелства, отнасящи се до фалита на КТБ.

 

„Ако един договор за международно разследване е подписан от временния синдик, той няма да стане публичен като предмет, срокове и т.н, но ако е подписан от постоянния синдик би станал публичен“, поясни по време на дебатите депутатът от РБ Мартин Димитров.Той отправи призив към колегите си да уеднаквят текстовете за задълженията на временния и постоянния синдик.

Депутатът от ГЕРБ и председател на Правната комисия - Данаил Кирилов, изтъкна, че НС трябва да се въздържа от извънредно законодателство, но заради казуса с КТБ, промяната е приемлива.

Другите текстове в закона за банковата несъстоятелност се отнасят до осигуряването на възможно най-кратък срок за справедливо удовлетворяване на вложителите и другите кредитори на банката. Предвижда се обявяване на всички списъци, съставени от синдика.

Спор в залата породи предложението на депутата Мартин Димитровдоговорът с одиторската компания също да бъде публичен. Народните представители обаче не дадоха зелена светлина.

Според реформатора няма как да не се знае какви са сроковете на договора, има ли клаузи за конфиденциалност. „Нека и част от договора да бъде публичен“, призова той колегите си.

Депутатите одобриха на второ четене и предложените поправки от депутати от ГЕРБ, ДПС, Патриотичния фронт, Реформаторския блок и БДЦ, които са свързани с модернизиране на правната уредба на банковата несъстоятелност.

Според социалиста Филип Попов, промените имали характер на извънредно законодателство, но и случаят с КТБ бил извънреден. Той подчерта, че аферата „КТБ“ е прецедент за България, тъй като са изчезнали милиарди.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати