29 Март 2024 г. Петък

Пловдивският бизнесмен Денис Бареков в панамските досиета

2016-04-14 06:45:21

Панамските документи показват, че пловдивският бизнесмен Денис Анастасов Бареков е бил почти несменяем директор на офшорката Plemco Holding, която от създаването си през 1996 г. до 2009 г. е сменила 4 „данъчни рая” - Бахамите, Ниуе, Самоа и Панама, съобщи в. „24 часа”.

“Името Plemco ми звучи познато, но нито имам такава активна компания, нито съм я ползвал. Не съм бил в политиката, винаги съм се занимавал с частен бизнес.” – заяви Бареков, потърсен за коментар от “24 часа”.

Той уточни, че не се бои от евентуална проверка, каквато обещаха от НАП, ако получат имената на българите в Panama Papers.

“Свикнал съм с проверки. Мен 20 г. непрекъснато ме проверяват”, допълни Бареков.

Plemco Holding e регистрирана на 26 януари в далечната 1996 г. на Бахамите Тогава собственикът е неизвестен, а директорите - номинални.

Името на Бареков се появява почти 2 г. по-късно, когато е назначен за директор на 15 май 1998 г. Няма подробности каква е била дейността на фирмата и къде е упражнявана тя.

На 30 юли 2001 г. регистрацията е преместена в Ниуе. Правителството на малкото островче в южната част на Тихия океан, на което живеят не повече от 2000 жители, е сключило 20-годишен договор през 1994 г. с “Мосак Фонсека” да регистрира фирми, чиито имена са изписани включително с кирилски букви и китайси йероглифи. Това за кратко време привлича стотици клиенти от Китай и страни, които работят с кирилица.

Когато в началото на новото хилядолетие 2 американски банки налагат ембарго за офшорни фирми от Ниуе, много от регистрираните фирми се изнасят в Самоа.

Това прави и компанията Plemco, на която Денис Бареков е директор. На 3 август 2006 г. компанията е регистрирана в Самоа с безименни акции, а за директор отново е назначен Бареков.

През 2009 г. фирмата се мести за четвърти път - този път от Самоа в Панама. По същото време се местят и десетки други фирми.

Вероятна причина отново е приемане на закон, според който безименните акции трябва да станат поименни до април същата година.

Така на 3 април 2009 г. името на Бареков за кратко се появява в сертификат, според който само за 1 ден е собственик на акциите на Plemco Holding. Същия ден обаче самият Бареков отменя сертификата.

На 22 юли 2009 г. подписва документ, че е съгласен фирмата да се премести от Самоа в Панама, което струва почти 2000 долара - 400 долара за отписване от регистрите на Самоа, 1300 долара за регистрация на фирма с капитал над 10 хил. долара и 250 долара за сертификат за актуално състояние на старата фирма.

На 7 октомври 2009 г. фирмата е отписана от фирмения регистър в Самоа, а на 22 октомври Денис Бареков назначава себе си за директор, президент и секретар.

Документът за това е подписан и нотариално заверен в Пловдив. На 25 ноември директорът Бареков издава безименни акции, а на 30 ноември 2009 г. фирмата е регистрирана в Панама.

Освен подробности по регистрациите и смяната на 4 юрисдикции за 13 години няма информация за дейността на Plemco.

Освен, че отрича да има нещо общо с посочената компания, Денис Бареков твърди, че няма връзка и с политика Николай Бареков.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати