25 Април 2024 г. Четвъртък

Г-жа Борисова знаела за износа на органи, чака доклад

2010-09-17 19:17:28

В момента се прави трета проверка в Изпълнителната агенция по трансплантации, каза пред журналисти в кулоарите на парламента министърът на здравеопазването Анна-Мария Борисова. 

По-рано днес "Синята коалиция" настоя Борисова да освободи шефката на Aгенцията Теодора Джалева.

Депутатите цитираха доклад на здравното министерство, изготвен след проверка на агенцията, според който държавата продава незаконно органи в Европа.

Става дума за ляв и десен бял дроб, за черен дроб, без да е предоставено разрешение за него, без МЗ да има договор с Евротрансплант, които са взели органите, както и без лечебните заведения, които са ги дали, да имат подобни договори с двете страни, приели органите – Германия и Австрия.

Синият Ваньо Шарков уточни, че България няма договорни отношения с Евротрансплант. Освен това, за да предприеме подобни действия, Агенцията трябва да иска санкция от здравния министър, което също не е направено.

Анна-Мария Борисова уточни, че първо е имало проверка на Сметната палата, след което самата тя е изпратила и представители на инспектората към здравното министерство, а в момента агенцията се проверява и от "Медицински одит" по нейно нареждане.

Д-р Златица Петрова, която оглавява агенция "Медицински одит", е обещала в края на другата седмица да има поне междинен доклад по случая.

Борисова каза, че ще изчака да завърши и тази проверка и след това ще направи крайните си заключения. 

Тя обаче не отговори на въпрос има ли разрешение от нея за износ на ляв и десен бял дроб за Германия и Австрия чрез Евротрансплант.

"Евротрансплант е утвърдена световна организация, която обединява европейските страни и към която се стремим ние и искаме да бъдем членове на тази организация", каза здравната министърка.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати