26 Април 2024 г. Петък

Путин потрива ръце след холандското "Не!" за Украйна

2016-04-11 09:16:00
В първия по рода си референдум, холандските гласоподаватели отхвърлиха асоциирането на Украйна с Европейския съюз. Близо 2/3 от холандците се обявиха против подготвяното споразумение.

Резултатите поставиха правителството в изключително неловка ситуация, тъй като приемането на Украйна беше единодушно договорено на политическо ниво между лидерите на страните от ЕС.

Освен всичко друго противно на очакванията референдумът се оказа валиден, тъй като активността беше над 30%, отбелязва авторитетното издание "Нюзуик".

Макар и резултатът от допитването да няма законово обвързващ характер, реалността е, че нито премиерът Марк Рюте, нито останалите евролидери могат да пренебрегнат мнението на холандските граждани.

Защото тенденцията е видна – евроскептичните настроения в общността се засилват все повече и повече. Това беше вот срещу европейската интеграция.

Вот, който ще даде голям тласък на поддръжниците на предложението за излизане на Великобритания от ЕС. А този критичен за бъдещето на съюза референдум е едва след 2 месеца.

Случващото се може и трябва да разтревожи сериозно ключовите фигури в Обединена Европа. Но определено е музика за ушите на Владимир Путин. За руския президент разединението в ЕС е една от възможно най-добрите новини.

Съюзът не може да се справи с бежанската криза, както и с финансовия колапс в еврозоната. Сега идва и холандското "Не!". Трябва да се отбележи, че Холандия е една от страните, които основават ЕС. Страната е стълб и в структурите на НАТО и има ореола на бастион на либералните ценности.

В последните години обаче изглежда всичко се променя –Това е началото на края на ЕС. Надявам се, че примерът ни ще бъде последван и в другите европейски страни".

Сега холандското правителство е в патова ситуация. На практика премиерът не е задължен да се съобрази с вота, но шансовете ратифициране на спогодбата с Украйна да мине в парламента са доста малки. А Холандия остава единствената страна-членка, която не е одобрила договора с Киев официално.

ЕС се нуждае от пълно единодушие, за да се стигне до асоцииране на Украйна. Сега позицията на останалите 27 страни-членки остава да виси във въздуха. Позиция, която е от изключителна важност за раздираната от вътрешни конфликти Украйна.

Правителството в Киев се нуждае отчаяно от ратифициране на споразумението, за да може да прокара належащите демократични реформи.

На изток руският президент може само да потрива доволно ръце. Разединен ЕС е най-добрият подарък за Владимир Путин, като така ще има възможност да привлече на своя страна евроскептичните движения, които споделят неговите ценности като консерватизъм, национализъм и патриотизъм.

Путин ще получи чудесна възможност и да настройва страните-членки една срещу друга. В крайна сметка отслабен Европейски съюз определено ще повлияе негативно на трансатлантическите отношения.

Какво повече може да иска Русия след холандския референдум?
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати