19 Април 2024 г. Петък

В Скопие: Българите са приели езика на старомакедонците

2010-09-17 19:16:41

„Българите са създадени от прабългарите, славяните и тракийците. Те са приели езика, който са говорели старомакедонците и за който погрешно се казва, че е славянски“.

Това заявява професор Георги Малковски, рецензент на учебника по история за VІ клас в Македония, пред вестник „Нова Македония“. 

Изданието публикува материал специално за въпросния учебник, в който пише, че „от южните славяни са се създали българите“, а „остатъците от античните македонци са днешните власи“. 

„Това са само част от данните, които се съдържат в учебника по история за шести клас, който се използва в училище и за който професорите от Института по история на Философския факултет твърдят, че не са верни. Автори на учебника, който е одобрен за ползване през 2005 г. от бившия министър на образованието Азис Положани, са Милан Бошкоски, Йордан Илиоски и Неби Дарлища“, пише „Нова Македония“. 

„Учебникът изобилства от неверни неща по същество при тълкуването на средновековното минало, употреба на остаряла терминология, неподходящи илюстрации, неясни и непрецизни карти и фактографски неточности“. Съвсем погрешна е констатацията според тях, че от южните славяни са се създали българите, а най-голямата глупост в целия учебник е твърдението, че остатъците от античните македонци са днешните власти“, продължава вестникът.

Авторът Милан Бошковски от Института за национална история признава, че който не работи, той не греши, но смята, че заедно с колегите си са написали добър учебник“, пише „Нова Македония“.

„Според него е вярно и научно е доказано, че Прилеп е седалище на склавинията Берзития, а на българите турско им било името, но произлизат от южните славяни“, продължава вестникът.
 
Пред „Нова Македония“Трябваше да замина за Охрид, а трябваше веднага да подпиша. А и му вярвам на колегата. Това за власите го видях после, а авторът ми обеща, че ще го смени в следващите издания“. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати