29 Март 2024 г. Петък

Ето защо снимките на природа лекуват стреса

2016-04-06 11:00:11

Невролозите са убедени, че ефектът от “зелените” снимки е физиологично ехо на заложен в гените модел за естествен живот. Проучването е публикувано в новия брой на международния журнал за околна среда и обществено здраве. Психолозите, които от десетилетия развиват направлението за лечение на тревожността и преодоляване на стреса чрез картини и снимки на пейзажи със сочна растителност и водни площи изтълкуваха резултатите като подкрепа на своята теория. Най-известните школи в тази област са на руснаци и американци. 

По време на проекта учените са изследвали реакциите на симпатиковата и парасимпатиковата нервна система при хора, на които предстои до минути да бъдат подложени на тест с трудни задачи, и след изпитанието.

Непосредствено преди влизането в залата за теста доброволците гледали фотоси с пейзажи, за да се види дали някои от кадрите имат потенциал да намалят напрежението на участниците, но това не се потвърдило. Независимо дали съзерцавали снимки тип бетонна джунгла, или пасторални кадри, доброволците си оставали неспокойни и фиксирани в очакващото ги препятствие.
Участниците минавали и през финално измерване на маркерите за стрес след приключването на изпита.

Но този път или след разходка в обширен парк, или след разглеждане на снимки. В единия случай - фотоси с големи пейзажни снимки с максимално реалистични цветове, в другия - урбанистични гледки.
В основата на изследването учените поставят безспорната аксиома, че при напрежение организмът реагира по модела “бий се или бягай”, като независимо от избора се задействат сходни физиологични стереотипи. Изследователите приели за базов маркер ускоряването на сърдечния ритъм - неизменна естествена проява при по-голямо напрежение.

За надеждност на резултатите от наблюдението учените снабдили доброволците със сензори за наблюдение на електрическата активност в сърцето.
Очаквано пулсът преди и по време на решаването на задачите се учестявал независимо от допускането, че природните гледки може да помогнат за овладяване на стреса.
Изненадите започвали в етапа след изпита.

Доброволците, които отивали на разходка в парка, се връщали към нормалния за тях сърдечен ритъм 3 пъти по-бързо в сравнение с тези, които оставали в затворени помещения.
Същият ефект се установявал и в групите, които не излизали от стаята, но разглеждали кадри със зеленина - дори това да не са гледки от величествена дива природа, а просто пътища, обградени от дървета. Но маркерите на стреса не помръдвали надолу след разглеждане на градски пространства, запълнени със сгради и паркирани коли, колкото и луксозни и съблазняващи да изглеждали те.
източник: news.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати