Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Юни 6
Начало arrow Свят arrow Генезисът на Panama Papers

Генезисът на Panama Papers

  Print E-mail
2016-04-04 16:46:03
източник: news.bg

Германският вестник „Зюддойче цайтунг“ (Suddeutsche Zeitung) разкривагенезиса на Panama Papers или аферата с „Мосак Фонсека”, определяйки я като „тайните на мръсните пари”.

Припомняме, вчера бяха публикувани милиони документи, свързани с грандиозни финансови злоупотреби на политици, спортисти, компании и други.

Пред около година анонимен източник се е свързал със „Зюддойче цайтунг“ и е предоставил вътрешни документи на панамската кантора „Мосак Фонсека”, която продава анонимни офшорни компании по света. Компаниите в сянка позволяват на техните собственици да крият бизнес делата си, без значение колко съмнителни са били.

През следващите месеци броят на документите продължил да расте. В крайна сметка изданието се сдобило с около 2,6 терабайта информация или най-голямото изтичане на данни, обработвани от журналисти. Източникът не е поискал финансова компенсация или нещо друго в замяна, освен да не се разкрива информация за него. 

Предоставената информация дава възможност за вникване в един свят,който може да съществува само в сянка. Доказва как глобална индустрия, водена от големи банки, кантори и компании, тайно управлява състоянието на най-богатите и известни хора в света – от политици, официални ръководители на ФИФА, наркобосове и други престъпници, до известни личности и професионални спортисти.

Panama Papers включват приблизително 11,5 милиона документа – повече от всички взети заедно, свързани с Wikileaks Cablegate (1,7 гигабайта - 2010 г.), Offshore Leaks (260 гигабайта - 2013 г.), Lux Leaks (4 гигабайта - 2014 г.), и Swiss Leaks (3,3 гигабайта - 2015 г.).

Информацията включва предимно мейли (4 804 618), PDF файлове (2 154 264), изображения (1 117 026), извадки от базата данни на „Мосак Фонсека” (3 047 306) и текстови документи (320 166). Те покриват период от 70-те години на XX век до пролетта на 2016 г.

Журналистите са проверили голям брой документи, включително копия на паспорти.

Преди около 2 години е продадена вътрешна информация от „Мосак Фонсека” на германските власти, но информацията е далеч по-стара и по-малка по размер – включва само няколкостотин офшорни компании, докато Panama Papers включва 214 хиляди компании. На фона на продажбата на информация миналата година разследващи са проверили домовете и офисите на около 100 души. Commerzbank също е била проверена. Като последствие от техните бизнес сделки с „Мосак Фонсека”, Commerzbank, HSH Nordbank и Hypovereinsbank са се съгласили да платят глоби по 20 милиона евро респективно. Оттогава няколко държави са се сдобили с малък набор изтекла информация, включително САЩ, Великобритания и Исландия.

Изтичането на данни е структурирано по следния начин. „Мосак Фонсека” създава папка за всяка компания в сянка. Всяка папка съдържа мейли, договори, копия и сканирани документи. В някои папки има няколко хиляди страници документация.

Първо изтеклата документация трябва да бъде систематично индексирана, за да се проведе издирване на конкретни данни в този океан от информация. Германското издание е използвало програмата Nuix – същата програма, с която работят разследващите. Süddeutsche Zeitung и ICIJ са качили милионите документи на високопроизводителни компютри, които са помогнали за лесно откриване на файлове. Процесът е превърнал изображенията – такива като сканирани паспорти и подписани договори, в търсене на текст. Тази стъпка е важна, защото позволява на журналистите да боравят с голям обем от изтеклата информация, използвайки търсачка като на Google.

Журналистите са подбрали списъци с важни политици, международни престъпници, известни спортисти и други. Дигиталният процес позволявалесно откриване на имената в тези списъци.

Германският вестник пише още, че за всяко открито име е започнат подробен разследващ процес, който трябва да отговори на въпроси каква е ролята на този човек в мрежата от компютри; откъде идват парите, къде отиват и дали тази структура е легална.

„Зюддойче цайтунг“ припомня, че притежанието на офшорна компания не е нелегално, но аферата с Panama Papers разкрива, че в повечето случаи основната цел е прикриване самоличността на истинските собственици на компаниите. Документите също разкриват корупционни скандали и корумпиране на държавни глави и правителства. Почти 200 политици са клиенти на панамската фирма.

Според разпространената информация клиенти могат да закупят анонимна компания за 1000 долара. При заплащане на отделна такса „Мосак Фонсека” предоставя фиктивен директор и скриване на истинския собственик на компанията. Документите също предоставят подробности как фирматарутинно се обвързва с бизнес дейности, които потенциално нарушават санкции, а също така подпомагане укриване на данъци и пране на пари.

В следващите седмици се очаква публикуване на още информация.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Свят
  Новини Европейската комисия събра 7,4 милиарда евро при поставена цел от 7,5 млрд. евро за разработка на ваксина и лечение срещу Covid-19, съобщи БНР.От Еврокомисията предложиха 1,4 милиарда евро. ...
  Новини На испанците ще бъде разрешено да тренират и да се разхождат от следващия уикенд, заяви премиерът Педро Санчес в събота, предаде АФП.Правителството ще представи във вторник плана ...
  Новини САЩ спират финансирането си за Световната здравна организация. Това обяви американският президент Доналд Тръмп на ежедневния брифинг на Щаба за борба с коронавируса в страната.Тръмп каза, ...
  Новини Германия подготвя планове за задължително носене на маски и отмяна на карантината след 19 април, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на документ на Министерството на вътрешните ...
  Новини Коронавирусната епидемия е "далеч от края" в Азиатско-Тихоокеанския регион и настоящите мерки за ограничаване на разпространението на вируса купуват време държавите да се ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?