28 Март 2024 г. Четвъртък

Отнемат купените шофьорски книжки, Цацаров е против бурките на обществени места, хаос с новите правила в здравната система...

2016-04-02 09:35:07

Продължаващият скандал с корупционните схеми в „Автомобилна администрация” е сред водещите теми на съботните вестници.   

„Министър-председателят Бойко Борисов проведе работно съвещание с министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, главния секретар на МВР Георги Костов, директора на ГД „Национална полиция" Христо Терзийски и директора на СДВР Младен Маринов, със заместник-главния прокурор Борислав Сарафов и административния ръководител на Апелативната специализирана прокуратура Даниела Попова. Съвещанието беше в резултат на констатираните злоупотреби и корупционни схеми в Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация" при съвместната операция на ДАНС, ГДБОП и Прокуратурата преди два дни. На срещата бяха обсъдени мерките, които трябва да се предприемат във връзка с фалшифицираните изпитни протоколи, както и преустановяване на констатираните порочни практики. Посочена беше необходимостта да се отнемат нередовно издадените шофьорски книжки въз основа на фалшифицирани изпитни протоколи и мерките, които може да бъдат предприети за отнемането им. В тази връзка на МВР ще бъде възложена проверка на валидността на издадените свидетелства за правоуправление на МПС и на лицензии, за които има данни, че са били предмет на манипулации... Според официалната статистика, през 2015 г. в страната са регистрирани 7225 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 708 души и са ранени 8971 (от които 6676 леко и 2295 тежко)...” – в. „Стандарт”.

„Акция за отнемане на купените шофьорски книжки започва МВР, като поводът е арестът на шефа на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ (ДАИ) Цветелин Цветанов и 14 негови подчинени. Едно от престъпленията, за които срещу задържаните се води разследване, е за подправяне на протоколи от шофьорски изпити срещу рушвети. След това с тези протоколи са издавани книжките. Решението за акцията бе взето на спешна среща при премиера Бойко Борисов. Той привика в кабинета си вътрешния министър Румяна Бъчварова, главния секретар на ведомството Георги Костов, шефа на „Национална полиция“ Христо Терзийски, зам.-главния прокурор Борислав Сарафов... Решено е да се отнемат шофьорските книжки, издадени на базата на такива протоколи през периода, в който Цветелин Цветанов е оглавявал агенцията – от януари 2015 година до ареста му. „За целта първо МВР ще провери валидността на издадените свидетелства за правоуправление на МПС и на лицензии, за които има данни, че са били предмет на манипулации. След като приключи проверката на МВР, министърът на транспорта Ивайло Московски ще издаде заповед за анулиране на протоколите от шофьорските изпити, за които са констатирани нарушения“, обясниха пред „Труд” от транспортното ведомство. На база на министерската заповед КАТ ще анулира и изземе нередовните шофьорски книжки. От министерството уточниха, че миналата година са издадени над 300 заповеди за анулиране на протоколи от съмнителни шофьорски изпити. Министър Московски ще бъде разпитан като свидетел, тъй като е предложил Цветанов за директор на агенцията, заяви главният прокурор Сотир Цацаров.” – в. „Труд”.

„МВР започва масови проверки и отнемане на фалшиви шофьорски книжки. Акцията идва след шумните арести на шефове в Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" (бившата ДАИ) начело с директора Цветелин Цветанов... Според източници на в. "Сега" полицията ще се фокусира към проверки на изпитите и издаването на свидетелства за управление на автомобили в последната година. По информация на прокуратурата престъпната група в схемата с издаването на фалшиви книжки е действала от началото на февруари 2015 г. до 30 март 2016 г., когато вече бившият шеф на ДАИ Цветанов беше задържан с още 14 души, участвали в корупционните схеми. Грандиозният корупционен скандал е пореден за автомобилната инспекция, а сегашните арести показват, че въпреки шумно рекламираните мерки, като монтиране на камери и въвеждане на таблети, купуването на шофьорски изпити продължава. "Публична тайна е, че всеки може да си купи шофьорска книжка срещу 3500 лева", коментира вчера Красимир Лалов от Националното сдружение на превозвачите. Той посочи, че засега мерките срещу корупцията не работят. "Едно и също е положението в ДАИ - сменя се шефът, той сменя всичко под него с определени хора, а схемата си действа", каза Лалов пред Нова тв. Парадоксът е, че през януари от автомобилната инспекция отчетоха резултати от разбитите схеми в школи за подготовка на кандидат-водачи в страната. Тогава шефът на ДАИ Цветелин Цветанов съобщи пред "Сега", че ще бъдат анулирани изпити и отнети книжки, издадени на близо 300 души през 2015 г. В 185 от случаите ставаше дума за фалшиви дипломи за завършено образование. По закон се изисква поне средно, а голяма част от "курсистите" - основно от ромски произход, нямат дипломи, което ги лишава от правото изобщо да кандидатстват за шофьори. Другите случаи са за измами по време на самите изпити, които обаче са установени, след като протоколите от изпитите са предадени и са издадени самите свидетелства за правоспособност. От 1 октомври изпитът с листовките се провежда само на таблети. При съмнение или при редовна проверка на част от записите от камерите по време на изпита често се хващат лъжците. Според правилата във всички центрове и при всеки изпит по кормуване се прави запис. Школите предават записите в ДАИ, където те се съхраняват именно за по-късни проверки. В учебния автомобил също се поставя камера по време на изпита. След вчерашното съвещание не стана ясно какви мерки са обсъждани и ще бъдат приложени от МВР при проверките, но част от тях със сигурност ще бъде прегледът на записите, които са на съхранение в центъра за наблюдение на ДАИ. Ще бъдат проверявани издадените книжки в центровете за обучение, от които също имаше арестувани. Специализираната операция на прокуратурата и ГДБОП обхвана територията на 12 града в страната - освен в София арести имаше и в Плевен, Габрово и Видин...” – в. „Сега”.

Хаосът в здравеопазването също е сред актуалните теми на всекидневниците.

„Очаквано първия ден, в който здравната система трябваше да работи по новите правила от служебния рамков договор на здравната каса, премина в хаос. Масово лекари и болници не знаеха какво да правят с пациентите, тъй като нямаха достатъчно време да се запознаят с новия начин на работа. Премиерът Бойко Борисов пък обяви, че ГЕРБ застава с цялата си мощ зад министър Петър Москов, а зад лекарските протести стоят политически интереси. Служебният рамков договор, който е в сила от вчера, беше приет от надзорния съвет на касата чак във вторник, а в четвъртък беше обнародван в "Държавен вестник", т.е. едва тогава всички работещи в системата имаха възможност да видят новите правила за работа. Освен това приложенията по договора - с конкретните задължения на лекари и болници бяха качени на сайта на касата в буквално последния момент - 5 минути преди 00.00 часа на 1 април. За капак вчера сутринта беше хакнат сайтът на НЗОК. В болничната помощ например има промени в клиничните пътеки - те са с нови кодове, а част от тях стават амбулаторни процедури. Т.е. вчера имаше пациенти, които трябваше да бъдат приети за лечение вече не по пътеки, а по процедури, но лекарите още не знаеха какви са правилата за работа по тях и на доста болни се наложи да висят в болниците, докато се реши какво да се прави с тях. Затова от лекарския съюз призоваха да спре плановият прием, тъй като не е ясно как ще се отчита и плаща дейността на болниците. В Търговище пък вчера сто лекари, медицински сестри и санитари от областната болница излязоха на протест срещу хаоса в здравеопазването. Те дори заплашиха с колективни оставки. От касата увериха, че болниците, които нямат отделения за лъчелечение ще могат да приемат пациенти само за химиотерапия, но срещу сключен договор за осигуряване на комплексно лечение с лечебно заведение, което има клиника по лъчелечение. Според частни болници обаче комплексната грижа по правилата на касата не може да се осигури само с договор и поради липса на структури те ще трябва да спрат работа с пациенти само за химиотерапия. От болницата по онкология в Благоевград пък обясниха пред БНР, че вчера са приели 40 пациенти в нарушение на правилата. "Според новите правила в здравеопазването хората с ракови заболявания, които трябва да постъпят в болница, трябва да носят освен направлението от личния лекар или специалист и амбулаторна карта. Такава няма как да бъде издадена в последния момент", обясни директорът Георги Георгиев. Вчера продължиха и ефективните протести на личните лекари в 9 области на страната...” – в. „Сега”.

„Здравният министър доц. д-р Петър Москов има сериозен проблем с комуникацията с колегите си, който е изцяло негов, заяви в петък в Пловдив депутатът от Реформаторския блок доц. д-р Димитър Шишков. "Още от първия ден на старта на здравната реформа министър Москов има моята лична подкрепа, депутатите от РБ продължават да стоят зад него, но протестите на лекарите в страната показват сериозен проблем в комуникацията. Явно той трябва да разговаря повече с колегите си и да обяснява смисъла на промените, които се правят, защото това, което е заложено като средства за здраве за тази година е много повече от миналата", допълни едно от "остриетата" на ДБГ в парламента, както вицепремиерът Меглена Кунева нарече д-р Шишков. Известният пловдивски уролог бе категоричен, че само с 4 стратегически стъпки могат да бъдат решени тежките проблеми на родното здравеопазване и първата от тях е въвеждане на регламентирани заплати за лекарите. "Сега колегите се чудят как да изработят своите, на сестрите и на останалия персонал възнаграждения чрез изписването на 100 клинични пътеки вместо да мислят как да лекуват по-добре и качествено пациентите. Така стигнахме до абсурда да имаме 2 милиона хоспитализации при по-малко от 7 млн. българи", коментира доц. д-р Димитър Шишков.” – в. „Труд”.

„Служители на ДАНС са проверявали централата на Българския лекарски съюз (БЛС). Информацията идва от представители на Националното сдружение на частните болници, и потвърдена от председателя на съюза д-р Венцислав Грозев, съобщи БНР. Той отказа да коментира каква е била целта на проверката, но по непотвърдена информация служителите на агенцията са се интересували от организацията на предстоящия национален лекарски протест. На шести април от 15,00 часа медици от цялата страна се събират пред Министерския съвет, за да изразят несъгласието си с промените в здравната система.” – в. „24 часа”.

Вестниците проследяват и посещението на Лютви Местан в Турция.

„Делегацията на учредяващата се партия ДОСТ начело с Лютви Местан се срещна днес с турския премиер Ахмед Давутоглу, съобщиха от пресцентъра на инциативния комитет. Учредителната конференция на партията е насрочена за 10 април в НДК. Разговорът е бил в правителствената резиденция "Чанкая". В него Местан запознал премиера Давутоглу с развитието на политическите процеси в България и анализирал събитията, породили необходимостта от учредяването на новата политическа формация ДОСТ... Местан изложил мотивите за създаването на новата партия, нейните принципи и цели, се казва в съобщението. Обърнал внимание, че важен приоритет във външнополитическата дейност на ДОСТ ще бъде развитието на България като "реална натовска и истинска европейска държава". Местан отбелязал и необходимостта от стратегическо партньорство между България и Турция. Подчертал, че ДОСТ ще даде своя принос в това отношение. Освен приоритетите на новата политическа формация Местан и Давутоглу обсъдили и кризата с бежанците, както и други актуални геополитически проблеми. Била подчертана ролята на Турция, която задържа на територията си 2.7 милиона бежанци, и въпреки че не е формален член на Европейския съюз, се грижи за сигурността на Евросъюза, се отбелязва в съобщението. В края на срещата Местан предал на Давутоглу поздрави от българския премиер Бойко Борисов...” – в. „Дневник”.

„Лютви Местан се срещна с премиера на Турция и лидер на управляващата партия АКП Ахмед Давутоглу и му предаде поздрави от българския му колега Бойко Борисов, съобщиха от пресцентъра на ДОСТ. Министър-председателят на Турция също изпрати на българския премиер своите пожелания. Местан е в Анкара на официална визита на делегацията на бъдещата партия ДОСТ. По време на разговора, който се проведе в правителствената резиденция „Чанкая“, Местан запозна премиера Давутоглу с развитието на политическите процеси в България. Пред лидера на АКП Лютви Местан анализира и събитията, породили необходимостта от учредяването на новата политическа формация ДОСТ. Той изложи мотивите за създаването на новата партия, нейните принципи и цели. Важен приоритет във външнополитическата дейност на ДОСТ ще бъде развитието на България като реална натовска и истинска европейска държава, акцентира Местан. Той обеща бъдещата му партия да даде принос в развитието на стратегическото партньорство между България и Турция... Давутоглу увери Местан и членовете на делегацията, че за приятелска Турция отношенията с България, не само в рамките на НАТО, но и в областта на икономическите и културните взаимоотношения, са от приоритетно значение...” – в. „24 часа”.

Всекидневниците цитират и главния прокурор Сотир Цацаров, който изненадващо се изказа за забрана на бурките на публични места.

"Лично мое мнение е, че на публични места жените не трябва да носят бурки". Това мнение изрази в Пазарджик главният прокурор Сотир Цацаров. По думите му не бива да се пренебрегва или омаловажава ставащото в ромската махала на Пазарджик, където част от местните жители изповядват ислям. Той даде пример с Белгия, където преди години е имало процес, подобен на този срещу 14-те имами за разпространение идеите на "Ислямска държава". Цацаров подчерта, че в този съдебен процес прокуратурата е направила всичко, което е необходимо, за да се обоснове с доказателства. "Когато разследването по това дело започна, ще ви припомня парламентарен дебат, при който ДАНС беше наречена спяща клетка, а не ИДИЛ, при този дебат бе изтъкнато, че тези действия се извършват от ДАНС и прокуратурата, за обосноваване на техните бюджети, а от страна на прокуратурата - действията й били пиар", отбеляза Цацаров, припомняйки думи на депутата от ДСБ Атанас Атанасов през ноември 2014 г. "Времето показа, че авторите на тези думи са действали в услуга на своя собствен политически пиар. Времето показа, че подобни явления са изключително опасни. Независимо от мястото, независимо от хората, независимо от организациите, независимо от мнението на видни парламентаристи, прокуратурата ще действа по същия начин, когато се налага подобни явления да бъдат пресичани", подчерта обвинител номер 1. По думите му срещата с директора на Европол Роб Уейнрайт в сряда е показала, че подобни явления са само началото...” – в. „Стандарт”.

„Главният прокурор Сотир Цацаров смята, че жените не трябва да носят бурки на обществени места и най-вече в училища и учебни заведения. Освен това в момента Наказателният кодекс не дава необходимите "оръжия" в ръцете на прокурорите и е необходима по-адекватна реакция по отношение на текстовете, свързани с проповядване на война. Цацаров отговаряше на журналистически въпроси в Пазарджик, където днес се проведе поредното заседание по делото срещу 14 мюсюлмани, обвинени в проповядване на антидемократична идеология и война, предаде Би Ти Ви. Попитан за делото, Цацаров обяви, че не би го коментирал, защото е в съдебна фаза. Но го даде като пример за проблемите в българското законодателство при преследването на тероризма. "Лицата, които са в съдебната зала в Пазарджик, са обвинени в пропаганда на война - това не е престъпление против републиката, следователно неадекватността на Наказателния кодекс е повече от видна. Направените последни промени в НК не дават необходимото "оръжие" в ръцете на прокуратурата. Време е да мислим по-адекватно", заяви още главният прокиурор. В отговор на журналистически въпрос дали в българското законодателство трябва да бъде възприета забраната за носене на бурки на някои обществени места, Цацаров заяви "Всеки е чел достатъчно за другите религии, за да знае, че традиционният ислям не е войнстващ. Тук говорим за политика. Подобни ограничения трябва да има в учебни заведения, публични места - обществени, най-вече в учебни заведения. Това трябва да се дискутира внимателно, за да не се посегне на религиозните чувства. Да не се позволи религиозният мотив да се използва за политически цели. Вярата е нещо чисто, а политиката е далеч от нея по чистота". Цацаров разви тезата, че е необходим дебат за необходимостта от промени в Закона за вероизповеданията. "Доколко държавата трябва да осъществява някаква форма на надзор по отношение на учебните заведения с религиозна насоченост, а също по отношение на правоспособността да се упражняват духовни функции. Оказва се, че идваш с диплома, придобита незнайно къде на изток, и можеш да преподаваш, а за християнската религия дипломата трябва да е официална. Така трябва да бъде във всички религии. Законът за вероизповеданията се нуждае от доста сериозен ремонт. Трябва да намерим точния баланс между религиозната свобода и интересите на обществото", обяви Цацаров...” – в. „Дневник”.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати