25 Април 2024 г. Четвъртък

Три корупционни схеми има в Автомобилна администрация, очерта депутат

2016-03-31 10:10:16

"Нещата, които чувам, (че се проверяват - б.р.) са повече от това, което аз съм подал като сигнал". Това заяви независимият депутат Георги Кадиев пред Нова телевизия.

 

Той заяви, че преди дни е подал сигнал до премиера Бойко Борисов, който го помолил да не го публикува известно време, за да могат да проверят. "Сигналът е от бивши и настоящи служители на ДАИ, подписали се и стоящи с имената си. И е за изграждане на стройна пирамидална структура за събиране на подкупи и осигуряване на фалшиви книжки срещу заплащане. КОРУПЦИЯТА УБИВА", написа Кадиев в социалната мрежа.

В студиото той заяви, че след като организирал своята партия и обявил, че събират сигнали за корупция са започнали да пристигат сигнали от Ловеч, Плевен, София за корупция в ДАИ. Тя била организирани на най-високо ниво. Първата линия била на подкупи, за да не бъдат проверявани превозвачи. Втората - искане на "тарифа" от мобилните групи, по подобие на митничарски схеми. Третата схема за нерегламентирано плащане е за купуване на шофьорски книжки.

"Това са сигнали, подавани до Бойко Борисов, до министъра на транспорта Ивайло Московски. Те пристигат до приемната на Министерския съвет, от там ги пращат на Министерството на транспорта и съобщенията, от министерството ги препращт на агенцията, за да проверява сама себе си", разказа Кадиев защо многобройните сигнали не са били разследвани.

 

Според Кадиев, "дневната ставка", която е искана от член на мобилна група на ДАИ е 50 евро. "Това е тарифа на мобилните групи"Спира турските тираджии, предава парите нагоре. София, Ловеч, Плевен, Варна Габрово, Видин - значи има пирамидална схема", обясни той.

Част от фалшивите книжки били издавани на малоимотни и малограмотни кюрди, които живеят в Германия, каза политикът.

"Големият въпрос е кой пази тази система. Част от сигналите са от март 2015. Този човек (директорът на "Автомобилна администрация" Цветелин Цветанов - б.р.) е от ГЕРБ Плевен. Цачева (председателят на парламента - б.р) лично го е номинирала пред министъра на транспорта. Всеки може да номинира грешен човек, но кой го е пазил?", запита Георги Кадиев.

 

"До Еврокомисията има сигнали от март 2015 година, сега сме март 2016. Това не може да стане без протекции. Вие трябва да стигнете до този, който го е протектирал. Цачева дължи отговори на тези въпроси", заяви политикът.

Провокирана от думите му, малко по-късно по телефона се включи и председателят на парламента Цецка Цачева. "По повод заявеното от Кадиев - като председател на парламента имам отношение само към служителите по трудово правоотношение в парламента. Има груба манипулация", каза Цачева и спомена дело, което било прекратено на 24 март в СГС.

"За случая - контролът и работата на съответните служители да се търсят от министерството", разпореди се Цачева.

"Няма как да кадрувам в министерство. Г-н Кадиев причаква премиера Борисов по повод присъствието му в кабинета ми. Правителството с ДАНС провеждат такива акции. Изнесеното от Кадиев е груба манипулация", повтори Цачева.

"Нито официално, нито неофициално този господин (директорът на Автомобилна администрация - б.р.), има нещо общо с работата ми - няма такава система председател на парламент да предалага служители. Този човек съм го виждала един единствен път на мероприятие в Плевен", защити се шефката на 43-то народно събрание.

В студиото Кадиев обясни, че има определени изпитни центрове, които са близки до Агенцията и всеки малограмотен човек, който знае, че няма да може да си вземе книжката, му се подсказва къде да отиде.

"Всяка превозваческа фирма веднъж годишно минава на проверка, винаги може да направят проблем", обясни причината фирмите да плащат рекет на държавната агенция. "Най-важното е кой е сложил чадъра, над тези хора има политически чадър. Да отговаря Цачева, ГЕРБ-Плевен", призова политикът, подал сигнала за ДАИ.

Той предложи да бъде поканен бившия общински съветник Радослав Тошев, който само месец след назначаването си за шеф на Автомобилна администрация-Хасково сам напуснал поста. "Нека ви разкаже за корупционните практики в ДАИ, не е директор на дирекция, а е над него. Имам откъслечни сигнали, но нямам сигнал от Враца, Варна", каза Кадиев.

Той е убеден, че възелът на корупцията е завързан на по-високо ниво. "Капацитетът на Цветанов (шефа на Автомобилна администрация - б.р.) не достига до такава висока квота, за да може да направи всички тези схеми. Това ме провокира да проведа разговор с него. В магазините по опашките, самите изпитвачи надигнаха, че им се дават задачки, пък не получават пари за това.

"Направи се нов правилник, с който се целеше да се махнат кадърните хора, да се назначат хора от по-старо време. От Пазарджик, Пловдив отиват хора в Габрово. Там се вижда как се сменяват таблетите (по време на изпит -б.р)", разказа Иванов. "Лоби от превозвачи и други структури, които дават насоките и тези насоки той трябва да ги изпълнява. Проблемът не е купуването на изпита по теория. Бяха сменени кадърните шефове на ДАИ, изпитвачи. Кому беше нужно да се съкрати състава на изпитвачите и да сложат хора", запита Иванов.

Кому е нужно да се пращат хора от София до Кюстендил, Враца, Варна, за да провеждат изпитите, пита Йонко Иванов. "До 5-та минута на изпита пред таблета седи момче, а на 7-та минута - момиче - сменяват си таблетите. Таблетът прави снимка през няколко минути. Всичко се знае, но някой има интерес да потулва", каза Иванов.

Той даде пример и с още едно неспазване на закона. През септември 2015 година били променени правилата за провеждане на изпит с  техника за шофьорски категории Б, Е. "Инвестирахме над 10 хил. лева. До ден днешен се изпитва по старата система - Цветанов устно им е разпоредил да се продължи изпита по старата система. Само в Русе и в Шумен се прави по новата система, която е съгласно закона", допълни Иванов.

Той повтори, че арестуваният шеф на ДАИ (бившето име на агенция "Автомобилна администрация" - б-р.) е бил уволнен като директор на плевенското подразделение. "След това се качи по-висока. Искахме шефа на ДАИ да е изборна длъжност, а не политическо назначение", каза Йонко Иванов.

Той предупреди, че и учебните автомобили могат да се включат на 13 април в протеста мотористите. "Не може книжката да струва 3-4-5 хил. лева. Вместо да арестуват Володя Киров (бивш шеф на ДАИ), отправят обвинения към мен. В друга медия ваш колега си купи книжка за по-висока категория", каза Иванов без да уточнява коя е медията и кой е служителят в нея.

Пред bTV  бившият зам.-директор на „Автомобилна администрация” Йордан Арабаджиев коментира, че членове на Съюза на международните превозвачи не са подавали сигнали за корупционни действия от страна на ДАИ.

Той отбеляза, че е изненадан от ареста на Цветелин Цветанов. Работил е с него и го познавал като спокоен и балансиран човек.

Арабаджиев смята, че случилото се ще бъде демотивиращо за служителите. Според него след такива скандали имиджът на „Автомобилна администрация” щял много трудно да се вдигне.

По думите на Йордан Арабаджиев обществото оставало с впечатлението, че това е една силно корумпирана структура, а там има прекрасни специалисти и честни хора.

Малко по-късно на редакционните мейли от депутата Георги Кадиев пристигна съобщение, което гласи, че при него продължават да пристигат сигнали, които са подавани към различни институции и са замитани под килима.

"Такава стройна организирана структура за рекет не може да съществува без политическа протекция на най-високо ниво. Надявам се прокуратурата да направи пълна проверка на случая и да докаже и покаже на обществото кой е политическият чадър над Цветелин Цветанов през последната година, на кого той се е "отчитал" и с какви суми. В противен случай след година-две отново ще говорим за поредния "Цветелин Цветанов", пазен от поредния политически чадър", прогнозира депутатът.

източник: news.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати