27 Април 2024 г. Събота

Стотина лични лекари излязоха на протест в София

2016-03-31 10:07:02

Около 100 общопрактикуващи лекари и подкрепящи исканията им се събраха се на протест пред сградата на Българския Червен кръст (БЧК) в София.

Основните искания на общопрактикуващите лекари са договорени на провелата се снощи среща между министъра на здравеопазването д-р Петър Москов и представители на Управителния съвет на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. Това заяви за News.bg общопрактикуващият лекар д-р Георги Миндов.

Той уточни, че протестите на джипитата продължават, докато не видят решенията публикувани в „Държавен вестник”.

 

„Стигна се до това, че вчера до късни доби цялото министерство е работило, за да се формулира всичко договорено”, обясни медикът. По думите му постигнато увеличение на финансирането за 18-месечието, увеличение на броя прегледи. Увеличени са парите за изследвания.

Д-р Миндов каза още, че вчера е постигнато едно от основните им искания да влязат и да преговарят на експертно ниво в Министерство на здравеопазването във връзка със създадения безпрецедентен нормативен хаос.

Проф. Милан Миланов от „Пирогов” заяви, че подкрепя протеста, тъй като колегите му искат нещо много просто – да започнат диагностика и ако е по силите им да пристъпят към лечение. Те не искат да се създава напрежение между лекари и пациенти. „Ние искаме да лекуваме така, както са ни учили, така, както ни е квалификацията и да не ме карат да пиша за всеки косъм доклад”, посочи Миланов.

Той бе категоричен, че случващото се в никакъв случай не може да бъде наречено реформа. Той постави въпроса защо един през друг парламент, правителство и каса са се надпреварвали да създадат този нормативен хаос.

Няма никакъв резон в това лекари и управляващи да сме противници, категоричен е той.

„Без Лекарския съюз и тези хора никой нищо не може да направи в тази държава. Ето това е голямата грешка, че лекарите ни броят за техни врагове”, отбеляза Миланов.

Решенията, които са взети са необсъдени и глупави. Те изправят лекари и пациенти един срещу друг, защото пациентът счита, че лекарят е виновен за това, че го кара да отиде в съседната сграда „да проверят дали този косъм лекарят да го извади или не”, коментира Миланов.

Проф. Миланов попита кому е нужен пръстов отпечатък. МЗ и министърът разполагали с шест органа на контрол. В „Пирогов” имало случаи, когато пет от тях са били вътре в болницата. Той попита какво е последвало от това. 

Проф. Милан Миланов предупреди, че излизането от хаоса ще е ужасно трудно. Миналата година още били посочили, че реформата трябва да започне 2017 г., познавайки административния капацитет.

източник: news.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати