26 Април 2024 г. Петък

Държави с апетити към руски оръжия след кампанията на Москва в Сирия

2016-03-29 09:33:48

Демонстрираната от Русия военна мощ по време на въздушната кампания в Сирия увеличи интереса на купувачите към руски оръжия и може да доведе до нови сделки за няколко милиарда долара, отбелязват анализатори и медии.

Срещата на държавния секретар на САЩ Джон Кери с руския президент Владимир Путин в Москва миналата седмица намеква, че Русия принуждаваЗапада да вземе под внимание политическите интереси на руската държава. Но износът на руски оръжия, който през 2015 година е в размер на 15 милиарда долара също е в голяма полза за Москва.

 

Вестник „Комерсант” пише, позовавайки се на руски източници в правителството и отбраната, че „маркетинговият ефект” от сирийската кампания ще доведе до сключване на договори на стойност 6-7 милиарда долара.

Алжир, Индонезия, Виетнам и дори Пакистан, който отдавна се сдобива с военни самолети от Китай и САЩ, възнамеряват да закупят изтребители и бомбардировачи „Сухой”.

В средата на март Путин обяви, че Русия изтегля основния контингент от Сирия, разкривайки, че кампанията е струвала около половин милиард долара, въпреки че анализатори смятат, че реалните разходите са два-три пъти по-високи.

Руслан Пухов, директор на Центъра за анализ на стратегии и технологии, заяви, че сирийската операция е повлияла „изключително позитивно” на руските оръжейни сделки, показвайки, че Москва има ефективни оръжия, които могат да оспорят западното влияние.

Русия предимно доказа политическата си воля, защото нормално хората не купуват оръжия от загубили, смята той.

През октомври 2015 година използваната от Русия нова крилата ракета „Калибр”, която поразяваше цели в Сирия, изстреляна от Каспийско море или от повече от 1000 километра разстояние, поставя Москва в елитен клуб на държави, които имат подобен потенциал за нанасяне на удари. Руската държава също разположи модерна зенитно-ракетна система С-400 и модерни бойни самолети Су-35 в Сирия.

Според „Комерсант” Алжир е поръчал 12 самолета Су-32 за най-малко 500-600 милиона долара, а също така е получил Су-35 за тестване. Този месец Интерфакс съобщи, че северноафриканската страна е подписала договор за40 нови хеликоптера Ми-28Н. Също този месец Индонезия обяви, че ще закупи 10 самолета Су-35, заменяйки американските Ф-5.

Китай е първата държава, която закупува Су-35 след подписването на договор за 24 самолета през ноември 2015 година, въпреки че сделката, която е за 2 милиарда долара все още не е ратифицирана.

Пакистан пък иска да закупи самолети Су-35 и хеликоптери Ми-35.

„Комерсант” пише още, че няколко страни са заинтересовани да се сдобият с комплекси С-400 и танкове Т-90.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати