19 Март 2024 г. Вторник

ДАНС опроверга американския департамент за опасността в София

2016-03-24 11:56:36

Информацията за готвен атентат в района на квартал „Изток“ в столицата не отговаря на истината.

Това се посочва в изявление от Министерски съвет, след като тази сутрин председателят на ДАНС Димитър Георгиев се е срещнал с премиера Бойко Борисов.

Сигналът, който нашите служби са проверявали, е подаден първоначално на телефон 112, проверен е от ДАНС и МВР. Проверката е установила, че става въпрос за неуредени любовни отношения между българин и чуждестранен гражданин, се посочва в съобщението от Министерски съвет.

В хода на проверките българските служби са обменили информацията с международните си партньори.

 

Министър-председателят Бойко Борисов заявява от своя страна, че няма реална опасност за гражданите и гостите на София.

Той гарантира, че е запознат в детайли с проверката на българските служби.

Сигналът е с ниска степен на опасност, но в ситуацията, в която се намираме, сме длъжни да проверяваме всяко твърдение за заплаха.

Абсолютно недопустим и некоректен е начинът, по който американските дипломати изнесоха в публичното пространство информацията, получена от българските им колеги.

Искам да уверя българските граждани, че държавата проверява всеки един сигнал, който би представлявал опасност за гражданите, и не би скрила от обществото, ако съществува и най-малка заплаха за здравето и живота на хората“, заявява министър-председателят.

Малко след прессъобщението от Министерски съвет, от ДАНС също разпространиха изявление, в което се посочва, че държавната агенция „не разполага с конкретни и достоверни данни за пряка терористична заплаха по отношение на Република България и нейни задгранични представителства”.

От МВР също гарантират, че всички сигнали, получени във ведомството, се подлагат на щателна проверка. Засега не са идентифицирани конкретни заплахи.
От МВР призовават гражданите към спокойствие.

От агенцията посочват, че сигналът за възможен терористичен акт в близост до хотел „Плески” епроверен и по категоричен начин е установена липса на заплаха.

Отчита се запазването на рисковете за националната сигурност, свързани с наблюдавания общ ръст на тероризма в световен мащаб, допълват от агенцията, като посочват, че съвместно с МВР и останалите ведомства изпълняват законовите си задачи и ангажиментите си по Националния план за противодействие на тероризма в Република България.

От ДАНС припомнят и че гражданите могат да подават сигнали за терористични заплахи, както и всякаква относима към дейността на Центъра информация на тел. (02) 814 70 70, както и на e-mail адрес signals.nctc@dans.bg

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати