18 Април 2024 г. Четвъртък

Парламентът отхвърли идеята за 6-месечни винетки

2016-03-23 11:01:28

Реформаторите предлагат 6-месечна винетка. Депутатите подхванаха два проекта на Закон за пътищата, единият е предложен от Мартин Димитров и Петър Славов,  другият е на ГЕРБ.

Със законопроекта на РБ, който не се подкрепя, се предлага да бъде въведена шестмесечна винетна такса, както и определяне по-ниски винетни такси за леките автомобили, отговарящи на изискванията за съответните екологични категории, аналогични на тези, които са определени за тежкотоварни моторни превозни средства.

Според критиците на идеята, липсва финансова обосновка за необходимите разходи, които ще бъдат направени за въвеждането на нова винетна такса и отпечатване на нови винетни стикери, както и не са предвидени подобни средства в бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ за настоящата година.

От АПИ обясниха, че в действащата понастоящем директива на Европейския съюз не са предвидени шестмесечни такси и такива не са въведени в нито една страна членка.

Нов музикален хит прогнозира социалистът Георги Свиленски, който застана зад идеята на РБ. Той припомни, че преди време е била популярна песента „Кой ми открадна чистачките?. Сега новият хит щял да е „Кой ми открадна винетката”.

Според червените сега цената на годишната винетка била непосилна за повечето  шофьори.

Няма предварителен анализ дали има нужда от 6-месечни винетки, коментира и депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, който не подкрепи предложенията на реформаторите. Само в Словения имало 6-месечни винетки и то само за мотори.

По мнението на Добрев трябва да се направи анализ на ефекта от това предложение. Не трябва да се прибързва с приемане на предложение, за което не знаем какъв ще е ефектът, смята Делян Добрев.

Шефът на АПИ инженер Лазар Лазаров изтъкна, че няма да има интерес от 6-месечните винетки.

След дебатите проектът на РБ не мина - за бяха 64, 36 против, 55 въздържал се.

С проекта на ГЕРБ се закрива държавното предприятие Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти“. Компанията бе създадена от Росен Плевнелиев като регионален министър.

Предложението е на базата на вътрешен анализ на дейността на предприятието и на анализ, представен от Световната банка, в частта за инфраструктурата, в който е отчетено, че съществуването на компанията не е оправдано от гледна точка на неговата ефективност. Тя няма достатъчно добавена стойност за цялостния процес по изграждане, поддържане и управление на пътната инфраструктура, а отделните дейности по разработване на проектите, провеждане на отчуждителни процедури и др., се възлагат на външни изпълнители.

В законопроекта се предлага дейностите, осъществявани от компанията да се поемат от Агенция „Пътна инфраструктура“, която е доказала своя капацитет в цялостния процес по проектиране, изграждане, поддържане и управление на пътната инфраструктура.

Уредени са въпросите на правоприемство по отношение на проектите, изпълнявани по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020“, както и всички имуществени, финансови и други взаимоотношения, произтичащи от прекратяването на дейността на Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти“.

Припомняме, премиерът намекна, че компанията ще бъде закрита след спирането на редица строителни проекти.

Идеята на ГЕРБ мина - за бяха 120, 28 против и трима въздържал се.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати