28 Март 2024 г. Четвъртък

Европа – идеална почва за развихряне на всякакви терористи!

2016-03-23 10:11:53

Европа е в много дълбок маразъм (общо падение на телесни и духовни сили поради старост или поради хроническа болест, апатия, безразличие, морално отпадналост, западане, пропадане – бел. ред.). Това обяви проф. Боян Чуков по повод терористичните удари в сърцето на Европа – Брюксел, при които загинаха най-малко 31 души.

В сутрешния блок на БиТиВи Чуков беше категоричен, че Европа няма силни специални служби, което я прави идеална почва за развихряне на всякакви терористи на нейна територия. За разлика от Израел, Русия и САЩ, къдетодържавността е съхранена и спецслужбите са много ефективни в борбата срещу тероризма.

Според Чуков има дълбока разлика между атентатите в Париж от ноември и вчерашните в Брюксел. Като нещата се влошават, защото в Париж имахме хора с автомати, стрелящи по групи хора, докато в белгийската столица бяха ударени ключови транспортни центрове, където би следвало сигурността и без друго да е завишена.  

„Много казват, че атентатите в Брюксел са отмъщение за залавянето на Салах Абдеслам. Нищо подобно - той е една много дребна личност. Напротив, Белгия се оказва, че е един заден двор на Франция, където се подготвят терориститеи отиват във Франция“, допълни Чуков.

Експертът коментира, че в Европа се е тръгнало към разграждане на националните държави, което в светлината на събитията се е оказва пагубно. „С този политически елит в Европа държавност няма да се получи. Трябва възстановяване на държавността в Европа”, настоя Боян Чуков.

От своя страна ген. Кирчо Киров, който е бивш шеф на Националната разузнавателна служба, коментира, че дълбоката причина за терористичните атентати от последно време са слабите специални служби (особено в Белгия) и социалната изключеност и неинтегрираност на ислямските общности в Белгия и Франция (и не само), като вече второ и трето поколение мюсюлмани, деца на имигриралите от Северна Африка и Близкия изток, не успяват да бъдат интегрирани в техните общества.

Тези общности обаче, по думите на Киров, са изключително капсулирани и е много трудно в тях да проникне агентура или да бъде вербувана сред тях.

Двамата експерти се обединиха около тезата, че ако европейските държави не се „вземат в ръце”, сегашните събития са изключително благодатна почва за избуяването и засилването на крайнодесни, ксенофобски и неофашистки формирования в Европа, които да започнат да въвеждат ред по своя си начин, както вече се случва в скандинавските страни.  

Двамата експерти се обединиха около тезата, че ученията на българските сили за сигурност били полезни, но предупредиха, че България не е остров на спокойствието. България и нейните служби били отдавна в борба с глобалния тероризъм. Ние сме реална цел на тероризма, просто в момента сме малко встрани от "окото на бурята". Няма държава, която самостоятелно може да се справи. Трябва взаимодействие и координация между службите, препоръчаха двамата анализатори. 

Ген. Кирчо Киров изтъкна още, че българските спецслужби са в състояние на реформиране и преструктуриране от 25 години, което води до тяхната демотивация, непрофесионализъм и обезкървяване.

Чуков пък даде рецепта за възстановяване на държавността и тръгване по пътя на САЩ, Израел и Русия за борба с тероризма. "Не се търси сътрудничество с Русия. Поставя се бариера от Брюксел срещу Русия", коментира той, което според него е само в ущърб на европейската сигурност.

източник: news.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати