20 Април 2024 г. Събота

МВР прави голямо антитерористично учение в София тази вечер

2016-03-22 18:09:29

Сериозна заплаха за европейската сигурност, констатира вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова по повод атентата в Брюксел.

Според нея всички европейски държави са застрашени.

Към момента няма информация за пряка опасност за България, увери Бъчварова на брифинг в силовото ведомство.

 

След два часа ще се проведе заседание на Националния оперативен щаб по сигурността, свикано от вътрешния министър. На него ще присъства ипремиерът Бойко Борисов.

Румяна Бъчварова изтъкна, че е в непрекъснат контакт с партньорските служби. Веднага след получаването на информацията за атентата в Брюксел, страната ни е взела мерки за сигурността.

Засилени са мерките по летищата, жп-гарите, а за София и по метростанциите. Засилен е и граничният контрол, увери още Бъчварова.

За момента не планирано затваряне на границите, стана ясно още от думите на вътрешния министър. Бъчварова увери, че получава непрекъснато информация от колегите си от Гърция и Турция. „Нямаме заплаха по линия на външната ни граница към момента”, заключи Бъчварова.

В момента се провежда и полицейска операция, като не бе дадена информация обаче какво точно проверяват служителите.

 

Министър Бъчварова напомни и че тази вечер предстои да се проведемащабно антитерористично учение в столицата. То е планирано още преди два месеца, но по ирония на съдбата съвпада точно с атентата в Брюксел.

Във връзка с обучението полицейското присъствие ще бъде засилено, а в районите, където ще се провеждат конкретни действия, които са част от обучението, ще бъде отцепвано и движението.
Бъчварова призова гражданите да проявят разбиране.
По думите й ще бъде полезно те да се съобразяват с указанията на служителите на реда.

В късните часове днес на територията на столицата предстои провеждането на мащабно учение за действия в кризисна ситуация. В хода му ще бъдат оценени възможностите за реакция на различни държавни структури, координацията между тях и обмена на информация, съгласно Националния план за противодействие на тероризма.
Във връзка с учението на отделни места ще има засилено полицейско присъствие. С оглед сигурността на гражданите ще бъдат отцепвани районите, където се реализират тренировъчните действия. Ще се предприемат всички необходими мерки за опазването на реда и нормалното функциониране на инфраструктурата на територията на София.
МВР се обръща към гражданите да проявят разбиране и се извинява за причинени евентуални неудобства.

източник: news.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати