20 Април 2024 г. Събота

Местан превеждал на Борисов по време на срещата му с Давутоглу

2007-01-01 01:02:49

Бившият лидер на ДПС Лютви Местан е превеждал на премиера на България Бойко Борисов по време на неформалната среща с турския му колега Ахмет Давуоглу на 15 декември 2015 година. Това стана ясно от интервюто на премиера на страната Бойко Борисов по Нова телевизия.

Припомняме, само два дни по-късно, по време на среща в резиденцията на почетния председател на ДПС Ахмед Доган (т.нар. Боянски сараи -б.р.) стана ясно, че има разрив между Местан и Доган. По-късно Местан бе освободен от лидерския пост.

"Подходих с много доверие към Лютви Местан, той превеждаше", каза Борисов без да разкрива подробности от разговора. Българският премиер призна, че турският му колега Давутоглу е изразил желание да види политическите формации на Борисов и на Местан заедно в управлението. Борисов заявил, че това не може да се случи и заради участието на Делян Пеевски.

"ГЕРБ управлява, те са в опозиция", казал тогава Борисов. 

По време на разговора пред Нова телевизия бяха засегнати множество теми. Една от тях бе за спрените обществени поръчки. От думите на премиера стана ясно, че е възможно да бъде закрита една от агенциите и да бъдат наказани държавни служители заради проведениете търгове на обществените поръчки.

"Над 20 хил. обществени поръчки има в България през миналата година, бизнесът минава през тях - малък, среден и голям. Минават през мен. Аз съм човек, който, като ми се посочи даден проблем, мога да го реша. Не съм инатлив да обяснявам, че всичко е законно".

Той обясни, че навсякъде, където са спрени обществените поръчки, е ставало въпрос за сериозни суми. "Спрях ги, когато трябваше да отидат в КЗК, да се плащат авансите и ги разгледах из основи".

Той поясни и схемата, по която се залага резултат от обществена поръчка. "Достатъчно е в един конкурс да зададаш 140 км скорост и радиусът на завоя става 5 км, виражите са по-обли, трябва да има тунели, мостове повече", каза Борисов.

Той е убеден, че специално за този търг 150-200 млн. лева ще бъдат спестени.Запитан има ли картел в строителството, Борисов каза, че България е малка държава. "Не са много фирмите, които разполагат с подобна техника. Трябва да си много мощен", обясни Борисов.

Той каза, че първоначално фирмите работели на загуба, правели дъмпинг."Впоследствиле (при мене) се събраха и се разбраха", допълни министър-председателят.

Във вторник предстои среща на премиера Борисов и депутати от групата на ГЕРБ. "Ще им обясня, това, което ги интересува", каза Борисов.

Единственото пояснение за словесната "стрелба"Всеки си е избрал един министър и си го атакува". Веднага след това премиерът обясни колко прекрасно работи с министъра на отбраната Ненчев, както и със здравния - Москов.

От разговора стана ясно, че Борисов не е против въвеждането на пръстови отпечатъци за влизане в аптека и болница. Той даде пример с отпечатъците, които са снемани от депутатите, за да гласуват на пултовете в залата, но не уточни, че понякога системата дефектира.

 

Борисов каза, че има абсолютно доверие на своя заместник в партията Цветан Цветанов по отношение на строежа на партийната организация и дейността му в парламентарната група.

"В ГЕРБ много ясно се знае кой е първи, кой е втори. И сега мога да кажа какви са неговите правомощия. Той се ползва с абсолютното ми доверие в тази сфера и се е доказало, че там мога да му имам доверие", обясни Борисовбез да навлиза в сферите, които са извън границите на това доверие.

Той даде пример с проведените частични избори в 18 села, в 9 от тях печели ГЕРБ, но никъде няма представител на Реформаторите, даде пример Борисов.

Той веднага побърза да каже че има доверие на настоящия вътрешен министър. "Руми Бъчварова се ползва с абсолютното ми доверие, резултатите са видни", каза Борисов и допълни, че той и прокуратурата й помагат в работата.

Запитан кои резултати са видни, след като има множество случаи на насилие над самотни и беззащитни хора, И в това съм убеден", визирайки че някой ден в България бабите ще спрат да ги бият, убиват, изнасилват, какъвто бе въпроса на водещия.

Той очерта целта на реформата в МВР - да се освободи количествен състав от администрацията, които да отидат и да пазят селата. От думите му стана ясно, че се предвижда стратегическите обекти в страната да бъдат пазени от частни фирми, а не от полицията. "Над 500 хил. човека пазят АЕЦ "Козлодуй", БНТ", даде пример Борисов.

Според него България е изпреварила Румъни във всички сфери, включително и в борбата с корупцията. "Това че техните министри крадат, и ги хващат", бе обяснението защо в страната ни няма осъден нито един висш политик. Борисов заяви, че румънските компании идват в страната ни, защото тук се работело по-добре.

"Метлата ще играе и дори с парцала ще забършем след това. Парцалът ще е когото докопаме", заяви Борисов своята визия за борба с корупцията.

"България със сигурност не е най-корумпираната държава", обясни премиерът.

Относно кризата с мигрантите, които навлизат в Европа, премиерът каза, че сега ситуацията била спокойна и на срещата ЕС-Турция той успял да прокара всички мерки, които искал.

"Трябва да има либерализация на визите за Турция, но има много условия, които да бъдат изпълнени. Бях предложил още преди време да се изградят горещи точки в Турция, да се плати за училища, за болници. Ако тогава ме бяха послушали, нямаше (мигрантите - б.р.) да са в Гърция. Незабавно трябва да изградим оградите и да спрем", каза Борисов.

На думите му, че Турция е демократична страна, водещият репликира, че там демократично с автомати затварят редакции, (визираше използването на сълзотворен газ срещу протестиращите пред най-големия до скоро опозиционен вестник "Заман" - б.р.). Борисов каза, че по време на срещата ЕС-Турция се говорело и за свободата на медиите в южната ни съседка.

На финала Бойко Борисов обяви, че още не бил виждал внучето си, но се радва на възстановяването на дъщеря си, която била силно стресирана от протестите пред дома на баща й преди три години.

"Най-се радвам че тя се оправи, оздравя. Ордите на Бареков ми ограждаха къщата. Една сутрин тя ги видяла, че лепят плакати, вдигна пулс 240 на 200 - три години беше на най-тежките лекарства. Тя предполагам си е помислила какво ще стане като влезнат вътре", обясни стреса на детето си премиерът.

"Бях казал - не се ли оправи, няма да се пазите, аз ще се занимавам с вас. Лично", завърши отговора на интервюто Бойко Борисов.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати