Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Дек 5
Начало arrow България arrow На 31 места у нас редовно има гонки, знае МВР

На 31 места у нас редовно има гонки, знае МВР

  Print E-mail
2016-03-15 14:15:09
източник: news.bg

За 31 места в страната МВР има данни, че там редовно се провеждат незаконни гонки.

Това обяви комисар Бойко Рановски, началник отдел „Пътна полиция” в МВР по време на дебат в Комисията по транспорт, събрала депутати, експерти и представители на гражданския сектор за приемането на мерки за ограничаване на незаконните гонки.

От ГЕРБ готвят законодателни промени, с които гонките да бъдат квалифицирани като хулигански прояви и до 24 часа да може да бъде образувано бързо производство.

По отношение на гонките, комисар Рановски заяви, че са били предприети много мерки, дадени са били указания във всички областни дирекции. „От разпорежданията, които започнаха през пролетта в дирекциите постъпва много сигнали за провеждане на гонки, които не се потвърждават”, коментира той.

Комисар Рановски призна, че основен  проблем, с който се сблъскват полицаите при отработването на сигналите, е, че при пристигането на място се оказва, че има събрали се множество хора, но няма състезания.

Въпреки това, МВР отчита установени 220 лица за присъствие на такива места, а съставените актове са 25. Осем са заповедите за налагане на принудителна административна мярка.

Като пример за място, където традиционно са се провеждали гонки, комисар Рановски посочи бившето летище в Кърджали, което по думите му събирало хора от цяла Южна България. Благодарение на проведените специализирани полицейски операции, събиранията на летището в Кърджали с цел провеждане на нерегламентирани състезания са ограничени.

Комисар Рановски представи данните от статистиката, а именно 7 225 - тежки катастрофи за 2015 г., при които ранени са 8 971 или с 331 повече от пострадалите през 2014 г. Загиналите са с 48 повече или 708 души.

Сред основните проблеми, които бяха констатирани по време на дискусията, бе необходимостта, освен от санкции и от законодателно регламентирани места, където да се провеждат подобни състезания.

Такъв положителен пример бе даден от Община Плевен, където на картинг писта, след разрешително от общината, се провеждат подобни състезания.

Участниците фокусираха вниманието си и върху необходимостта от отделен дебат по отношение подготовката на младите водачи на пътя. Бяха дадени примери и с Канада, където глобата при констатирано първо нарушение за гонка варира от 2000 до 10 000 канадски долара, а преценката за това има или не такава, се прави от полицая.

От МВР отчитат, че нарушенията за превишена скорост с над 60 км. от позволената са 992 за 2014 година, а за миналата 2015 г. са съставени 2 277 наказания за същото нарушение.

По време на дискусията създателят на "Фейсбук” страницата за провеждането на такива състезания, Румен Георгиев, заяви, че 80% от участниците в гонки са съгласни да плащат вход за провеждането на такива състезания на регламентирани за целта места.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини На 30 ноември почитаме паметта на свети апостол Андрей Първозвани. Андрей е ученик на Христос, един от Дванадесетте апостоли, брат на апостол Петър.Разпънат е на кръст в гръцкия град Петра. ...
  Новини На пленум на ВСС Иван Гешев беше повторно избран за главен прокурор с гласа 20 "за" и 4 "против".Заседанието имаше две точки. Едната бе обсъждане на указа на президента, а ...
  Новини "Преди малко, на 83 годишна възраст във Военна болница почина професор Юлиан Вучков", написа във "Фейсбук" Мартин Карбовски."Бог да те прости, професоре, за мен беше ...
  Новини В 10 ч. и 50 мин. е есенното равноденствие и започва астрономическата есен. Преди обяд над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, но от запад облачността ще се увеличава и ...
  Новини Снимка: Димитър Кьосемарлиев - Ипрезидентът Румен Радев използва социалните мрежи, за да честити годишнината от обявяването на независимост на България. - - "И преди столетие, и днес независима ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?