29 Март 2024 г. Петък

Военният отчет на всички младежи от 18 до 32 г. остава

2016-03-09 10:07:28
Българите ще ходят на война, за да бранят родината си, само на доброволен принцип. Този либерален подход е записан в проектопромените на Закона за резерва на въоръжените сили. Текстовете са предоставени за обсъждане и мнения на депутатите, след което ще бъдат публикувани за обществено обсъждане и внесени за гласуване в Министерския съвет.

В новия законопроект има отделна глава "Подготовка на гражданите за защита на отечеството".

ГЕРБ срещу запаса, не искат и казарма

В общите положения обаче се въвежда текстът, че тя се извършва единствено на доброволен принцип. Това означава, че във военно положение хората, които нямат военна подготовка, няма да имат ангажимент към отбраната на страната.

Принципно този текст се бие отчасти с конституцията, където е записано, че "защитата на отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин. Подготовката на гражданите за защита на отечеството се урежда със закон".

Оспорваната и критикувана точка за вписване на военен отчет на всички младежи от 18 до 32 години е останала в проектодокумента. Мотивите за това бяха, че е необходимо да се попълват въоръжените сили в мирно време. 

След отпадането на наборната служба възникна сериозен проблем с попълването на резерва. На фона на този проблем липсва мотивация, защо е сложен таван от 32-годишна възраст за влизане в резерва. Експерти твърдят пред "Труд", че много малко хора от този възрастов диапазон ще пожелаят доброволно да минат през обучение и да се водят на отчет.

Според новите поправки цивилните служители, които са назначени по трудово или служебно правоотношение в МО, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и БА няма да имат право да служат в резерва. 

Аргументът е, че при военно положение или положение на война, те няма да бъдат освобождавани от изпълнение на служебните им задължения и няма да им се прекратява договорът.

Удължава се и срокът за обучение на резервистите. През годината те вече ще могат да бъдат викани за 25 дни, а в сега този срок е 15 дни. Предлага се и създаване на Единен учебен център за начална военна подготовка, в който да се дава начална военна подготовка, както на резервисти, така и на български граждани, желаещи да придобият военна подготовка на доброволен принцип.

Допълват се задълженията на всички българските граждани, които са запасни с мобилизационно или без мобилизационно назначение да уведомяват органите по военния отчет при напускане на страната за повече от 6 месеца, както и при ползване на отпуск поради бременност, раждане или осиновяване и отпуск за отглеждане на дете, както и след завръщането и след прекратяване на отпуска.

Създава и законова възможността гражданите и студентите, които доброволно са се записали да преминат през курсовете по начална или специална военна подготовка да имат право на практически занятия с използване на оръжие, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия.

Въвежда се възможност за прекратяване на договора за служба в доброволния резерв преди изтичането на неговия срок без всяка от страните да дължи предизвестие, в случай на промяна на трудово/служебно правоотношение и отказ на новия работодател/орган по назначаване да подпише допълнително споразумение към договора за служба в доброволния резерв.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати