19 Март 2024 г. Вторник

Не гласуваш – 50 лв. от заплатата или 3 месеца без социални помощи

2016-03-07 07:27:01

Задължително гласуване и глоба от 50 лева за тези, които не отидат до избирателните урни, подготвят депутатите. Проектът е предложен от Патриотичния фронт и вече е приет на първо четене.

В студиото на предаването „Здравей, България” на Нова телевизия съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов обясни, че гласуването не е конституционно задължение, а административно. Той го сравни с плащането на данъците. Така, както хората плащали данъците си, така трябвало и да гласуват. Симеонов изрази съжаление, че българският гражданин и избирател няма друго задължение освен да плати данъците си – няма задължителна казарма, няма задължително гласуване. Гласуването не е само право, но и задължение на всеки гражданин на държавата, категоричен е патриотът.

По мнението му задължителното гласуване ще легитимира управлението и в парламента, и на местно ниво и ще повиши ангажираността на хората към процеса. Подобно задължение щяло да ги направи по-отговорни към решението.

Валери Симеонов изтъкна, че техният законопроект е насочен изключително към маргинализираните групи, които са особено мотивирани да гласуват по определен начин. Те подменяли правото на народа.

50 % от интелигентните и работещи наши сънародници не гласуват, отбеляза той.

На въпрос как точно ще се осъществява санкционирането, Валери Симеонов обясни, че негласувалите ще внесат своя дял в бюджета със санкция от кмета. Негласуването трябвало да се отбележи, както и липсата на уважителна причина. След това кметът издава наказателно постановление. Ако сумата не бъде внесена в срок, тя ще бъде удържана директно от заплатата на дадения избирател. В случай, че той е безработен, той пак ще дължи тези пари. Тогава първо ще се провери дали не получава някакви социални помощи. 24 били параграфите, по думите на Симеонов, по които могат да се получават социални помощи.

Ако не им се гласува, ще си платят 50 лева и няма да получават социални помощи 3 месеца, предупреди Симеонов онези, които нямат желание да упражнят правото си на вот.

Той посочи примери с държави, където задължителното гласуване е факт и имали различни форми на работещи санкции – Белгия, Люксембург, Кипър, Гърция, Франция, Австралия, Сингапур, Италия. В Италия децата на тези, които не гласуват, нямат право на детска градина.

Относно списъците с „мъртвите души”, Валери Симеонов обясни, че епредвидена т. нар. активна регистрация. Около месец преди изборите всеки трябвало да се регистрира и да заяви присъствието и желанието си да участва в изборите. Тези, които са в командировка в изборния ден, трябвало да гласуват там, където се намират.

Друго предложение на патриотите е в държавите, които не са членове на ЕС, гласуването да става само в посолствата и консулствата. Това се отнася особено за Турция, където имащите право на глас да отидат да гласуват или в Анкара, или в Истанбул. Силно оспорваме и се съмняваме в правото на нашите сънародници в Турция да гласуват, категоричен е Валери Симеонов.

В законопроекта се предлага забраната на подаръци в изборната кампания – никакви шапки, тениски, химикалки. Най-много до 2 лева ще бъде ограничението. Заложени са и облекчения за инвалидите, както и щабове между прокуратурата и полицията, за да се реагира по-бързо при изборни нарушения. Сега това ставало няколко дни след изборите.

Във връзка с проблема с бежанците, Валери Симеонов е убеден, че не е редно от сутрин до вечер да дърпаме дявола за опашката. Само на държавата България е огромното постижение бежанците да не искат да минават през територията й. Симеонов похвали „Гранична полиция” за добре вършената работа и отново използва момента да припомни предложението за награда за граничаря Вълкан Хамбарлиев.

Припомняме, на 16 октомври миналата година Хамбарлиев застреля нелегален имигрант. Инцидентът стана, след като група от над 50 афганистанци се изправи срещу трима наши граничари. Чужденците налитали на бой. При изстрел във въздуха имигрантът бе уцелен от рикоширал куршум.

Симеонов е убеден, че насърчаване на Турция за задържането на бежанците е правилно, защото няма друг избор. Турция трябва да поеме своята отговорност за задържането на бежанците. Европа има финансовата възможност, а другата възможност я има Турция – първата държава, в която те отиват.

България е най-защитената територия, най-малко засегната от бежанците, подчерта Симеонов.

„Притокът на бежанци в различни държави се дължи на нелепите изказвания на кака Ангела”, категоричен е патриотът. Той смята, германската канцлерка подлага ЕС на огромни изпитания и ще върне фашизма.  

Турция трябва да положи огромни усилия да задържи бежанците на своя територия. Трябва да се загаси пожара от този огромен наплив, преселение на народите, коментира още Валери Симеонов.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати