29 Март 2024 г. Петък

Българите одобряват всякаква идея за борба с корупцията

2016-03-04 06:29:11

Широко одобрение сред българите да се прилагат всякакви идеи за борба срещу корупцията.

Това показва експресен сондаж на „Галъп интернешънъл“,проведен по повод обявените от министър-председателя Борисов нови политически послания, свързани с борба с корупцията, както и разглеждани законодателни инициативи в тази посока.

Темата до голяма степен предизвиква автоматични отговори. При подобни въпроси винаги се наблюдават и социално желателни отговори. Високото одобрение не винаги означава яснота, запознатост или осъзната позиция, а е по-скоро подкрепа по принцип, уточняват от „Галъп интернешънъл“.

От изследването става ясно, че българите "">74% от анкетираните смятат, че ако има по-големи проверки на имуществото на хора във властта, това ще помогне за намаляване на корупцията. Близо ¼ пък са убедени, че проверките не могат да помогнат.

Повече от една трета от хората признават, че в последната година те самите или техни познати са били свидетели на корупция. 64% пък от анкетираните казват, че те самите или техни познати не са били свидетели на корупция.

Близо две трети от запитаните твърдят, че одобряват основните органи за борба с корупцията, които съществуват сега да бъдат обединени в един орган.29% са против. Към момента масовото съзнание не вижда ефективна борба с корупцията и това кара респондентите да смятат, че реформа в тези структуриедва ли ще навреди. Затова и над 90% от респондентите одобряват приемането на специален закон за борба с корупцията по висшите етажи на властта.

„Галъп интернешънъл“ тества съвсем експериментално и различни хипотетични идеи. На практика всякакви идеи за борба с корупцията се подкрепят от "">74% от респондентите принципно подкрепят относно и анонимните сигнали.

По всичко личи, че когато проблемът бъде по-обстойно обяснен, тогава той среща разбиране сред мнозинството. Страхът от подписване на сигнал е и пряка функция на липсата на доверие в институциите и очакването за неефективност при разкриването на корупционни схеми, уточняват анкетьорите.

88% пък подкрепят принципната идея за антикорупционни проверки и на свързани лица. 67% казват „да“ на идеята за ограничаване на контактите на политици и представители на съдебната власт. 77% пък одобряват т.нар. провокация към подкуп.

Огромен процент от интервюираните смятат, че корупцията е широко разпространено явление сред служителите в администрацията и това до голяма степен е резултат също от трайното недоверие на гражданите към българската администрация. Немалка част от хората, които са ставали жертва на корупционна схема или са чували за такава, са били в отношение именно със служители от администрацията, установяват от „Галъп интернешънъл“.

Изследването е на базата на 1012 ефективни телефонни интервюта.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати