23 Април 2024 г. Вторник

Часове след протест срещу общински проект за 8 млн. лв. във Варна се появи и подписка в негова подкрепа

2016-03-03 05:55:29

Само няколко часа след като вчера граждани разпространиха протестно писмо срещу общинския проекта за реконструкция на микрорайон от варненския кв. "Васил Левски", опонентите им изпратиха до медиите копие от подписка в подкрепа на проекта.

Той е на стойност 8 млн. лв., които ще бъдат осигурени по програмата на Европейския съюз "Региони в растеж".

Според противниците на реконструкцияата, проектът е бил променен тихомълком между първото му представяне през юни м.г. и декември, когато са били издадени 12 отделни кметски заповеди за промяна на съществуващия Подробен устройствен план в цитирания микрорайон.

За да бъдат "съборени" те в съда, трябва да бъдат заведени 12 отделни съдебни дела, заяви вчера пред протестиращите главният архитект на Варна Виктор Бузев.

Съдържанието на заповедите, както и последвалите ги строителни разрешения предвиждат изграждането на паркинги върху зелени площи, изсичането на 87 дървета, покриването на отводнителни дерета в район с риск от наводнения, за да преминат по тях нови улични платна за активно движение на автомобили. В последния си вариант проектът поражда и съмнения за подготвяно ново активно строителство в и без това презастроения микрорайон.

Ден след провеждането на т.нар. "информационна среща", посветена на проекта за обновяване на VII микрорайон в кв. Левски, друга групата на поддръжниците му са внесли "подкрепяща подписка в администрацията на район "Приморски".

Тя е била приета от Петя Проданова, кмет на района. Инициативата е бил подкрепена от 411 души и е заведена в деловодството на Община Варна, гласи разпространеното прессъобщение.

"Категорично подкрепяме идеята за реализация на проект, финансиран с европейски средства, който ще облагороди градската среда, в която живеем, гласи текстът, под който са сложени 411 подписа. Нека варненската общественост бъде наясно, че хората "за"  са много повече отколкото тези, които бойкотират проекта".

Текстът на подписката обаче оставя впечатлението, че е писана от общински служители, тъй като съобщава подробно и в административен стил за инициативи, подготвяни от район "Приморски".

Подписалите се са упоменати само с две имена и адрес, които не представляват надеждно проверими лични данни, а голяма част от имената в подписката са попълнени с еднакъв цвят химикал и идентичен почерк.

"Администрацията на района е готова да организира още тематични срещи, на които гражданите могат да поставят въпроси по темата с участието на експерти от проектантския колектив, разработили частта "Озеленяване" в проекта, пише в текста на подписката. По време на срещата ще бъде подробно разяснена предвидената  компенсаторна програма от 304 нови декоративни дървета,  в това число 112 иглолистни и 192 широколистни, 6880 бр. декоративни храсти / живи плетове и свободни групи / и 15 620 кв. м затревени площи , които представляват в пълен обем обновяване на зелените площи", са написали гражданите, подкрепили общинския проект във Варна.

Съмненията на опонентите му са, че се подготвя поредния "мегапроект", финансиран със средства по оперативни програми на Европейския съюз, който трябва да бъде изпълнен от "дежурните печеливши" в конкурсите за възлагане на обществени поръчки на община Варна.

"В Готъм сити-Варна е така, написа вчера юзър с никнейм "Дундурук" във форума на "Дневник" по повод на спора . Или бетонират и изсичат всичко, за да усвоят аверските фирми едни 8млн., ... или изоставят квартала, за да усвоят аверските фирми едни 8млн. от други квартал" - от "Дундурук".

Коментарът му бе във връзка с казаното от главния архитект на Варна Виктор Бузев, че ако гражданите в кв. "В. Левски" не приемат поректа, той ще бъде реализиран в друг район на Варна - "Аспарухово" или "Кайсиева градина".

 

Подписалите се в подкрепа на общинския план са упоменати само с две имена и адрес, които не представляват надеждно проверими от служба ГРАО лични данни, а част от данните в подписката са попълнени с еднакъв цвят химикал и идентичен почерк.

Фотограф: Таня Станева 

източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Варна


Новини
Възстановен е палатковият лагер пред община Варна, съобщи bTV.Първоначално от полицията се опитаха да ги спрат, след което се отдръпнаха.След като в сряда той беше преместен в пешеходн ...
Новини
"Няма доказан случай на коронавирус във Варна към момента!" Така коментира в социалните мрежи кметът на Варна Иван Портних съмненията за заразени от новия вирус в крайморския град.По думит ...
Новини
Спешно събарят незаконни къщи във варненската ромска махала "Максуда". Събарянето е по разпореждане на кмета на Варна Иван Портних. Причината е свличане на земна маса, която е паднала върх ...
Новини
След поредица отлагания, „синята зона“ във Варна най-после ще заработи. Това ще стане официално утре - 11 юли, съобщиха на пресконференция в общината, предаде репортер на Moreto.net.В &b ...
Новини
Планини от боклуци и лоша миризма притесниха жителите на морската столица насред летния сезон. Вече пети ден боклуците в най-големия район във Варна се трупат и не се извозват, съобщи Нова тел ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати