29 Март 2024 г. Петък

ВМРО към президента: Циганският въпрос е въпрос на национална сигурност!

2010-09-17 11:38:55

 

Президентът Георги Първанов свиква днес заседание на Консултативния съвет за национална сигурност.

 

В тази връзка от ВМРО посочиха, че заседанието е чудесна възможност спешно да се обсъди и заложи  изразботването на нов, цялостен, план за действие по проблемите на циганските общности у нас.

В тази връзка от партията изпратиха мотивирано предложение към администрацията на президента за ново заседание на консултативния съвет в най-скоро време, което да започне работа по плана за действие.

От ВМРО очакват участниците в днешното заседание да демонстрират воля за подобна дейност и да се съберат отново в близките дни.

Ето какво гласи още текстът, изпратен и до редакцията на Actualno.com:

Искрено се надяваме, че заседанието на съвета за национална сигурност няма да е само говорилня – както се получи преди двегодини, когато ВМРО инициира обсъждане по демографските въпроси.

Ние от ВМРО смятаме, че самоизключването на циганските общности от системата на образованието, пазара на труда и обществото въобще е основен проблем на националната сигурност в много близка перспектива. При настоящите катастрофални демографски тенденции в рамките на десетилетия България ще изпитва огромни проблеми с мащабни несоциализирани групи. ВМРО няма да се умори да напомня, че у нас вече може да се говори за Цигански въпрос, който държавата се прави, че не забелязва. И ако не се намери решение за него, очакват ни етнически сблъсъци.

Министър-председателят трябва да разпореди компетентните органи цялостна ревизия за средствата на българските и на другите европейски данъкоплатци, похарчени за дейности по т.нар. „ромско включване”. След проверката, българските граждани заслужават да получат и ясна експертна оценка доколко тези средства са разходвани ефективно. Защото в последните десетилетия милиони потънаха в джобовете на „ромски лидери” без никакъв резултат.

Министър-председателят Бойко Борисов трябва незабавно да вземе и ясно становище по въпроса за бъдещето на циганските общности у нас. Недопустимо е докато водещи политици в Европейския съюз дискутират ежедневно темата, управляващите у нас да показват нехайство. Това не е евро-френски спор, това не е и само български въпрос, това отдавна е проблем на целия Европейски съюз.

Докато у нас се случват почти филмови сценарии, като този в Ямбол, ние от ВМРО се питаме какво още трябва да стане, за да се стреснат управляващите у нас и да поемат ясен ангажимент към проблема с циганите. Затова днес ВМРО изпраща мотивиран сигнал до ДАНС, прокуратурата, сметната палата и НАП, който да послужи за начало на цялостната ревизия.

 

източник: actualno.com

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати