29 Март 2024 г. Петък

И живеещите на съпружески начала под ударите на бъдещия антикорупционен закон

2016-03-02 14:55:53

Министерският съвет обсъди на оперативно заседание редактирания вариантна антикорупционния законопроект.
Припомняме, това се налага, след като през есента депутатите отхвърлиха тогавашното предложение.

Проектът на Закон за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество ще бъде предоставен днес на четирите парламентарни групи от мнозинството – ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ.

Престои текстът да бъде предложен за междуведомствено съгласуване и за обществено обсъждане.

Новост в закона е задължението за деклариране на имуществото и доходите и на лицето, с което задълженият е във фактическо съпружеско съжителство.

Законопроектът предлага първата легална дефиниция на понятието в българското законодателство – съжителство на съпружески начала, продължило повече от две години.

Запазва се задължението за деклариране имуществото и доходите насъпрузите и ненавършили пълнолетие деца.

За осигуряване на по-пълна информация за имущественото състояние на лицата, заемащи висши публични длъжности, е разширен кръгът на обстоятелствата, които те са длъжни да декларират. Сред новите обстоятелства са чуждо недвижимо имущество и чужди превозни средства, подлежащи на регистрация, на стойност над 10 000 лв., които лицето трайно ползва (т.е. повече от 3 месеца), и обучения, ако еднократната им стойност надхвърля 10 000 лв.

Иначе, законопроектът предвижда създаването на единен антикорупционен орган – Национално бюро за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество.

Той обединява четири органа – Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (БОРКОР) и звеното в Сметната палата, което приема и проверява имуществените декларации.

По този начин се създава необходимата връзка между функциите по проверка на имуществените декларации, установяването на конфликт на интереси, отнемането на незаконно придобито имущество и изготвянето на тази основа на анализи за оценка на риска.

Предвидено е, че Бюрото се състои от директор и четирима заместник-директори, избирани от Народното събрание. Бюрото има териториални структури, а служителите ще му минават тестове за почтеност, включително и проверки с полиграф.

За ефективно осъществяване на работата си, Бюрото ще може да получава съдействие и информация от държавните органи, органите на местното самоуправление и местната администрация, юридически лица и от граждани. Последното най-вероятно препотвърждава предизвикалата гнева на депутатите възможност за изпращане на анонимни сигнали до бюрото.

Друго важно негово правомощие е възможността да иска от съда разкриване на банкова тайна, както и да иска разкриване на застрахователна и данъчна тайна. Бюрото има достъп и до базата данни на Централния кредитен регистър.

Кръгът на лицата, които обхваща законът, са лицата, заемащи висши държавни и други длъжности, както и лицата, имащи правомощия по разходване на публични средства.

Допълнително са включени няколко категории лица в системи с повишен корупционен риск. Сред лицата, попадащи в обхвата на закона, са добавени иофицерите от висшия команден състав на въоръжените сили. Лицата вече ще подават само една декларация за имущество и интереси пред единния орган, вместо различните декларации, подавани сега пред различни органи.

Задълбочени проверки ще се образуват при несъответствие при проверката на декларацията за имущество и интереси над 20 хил. лева, при влязло в сила решение за конфликт на интереси и при сигнал или медийни публикации с достатъчно данни, преминали през предварителна проверка. Предвидени са допълнителни гаранции срещу възможна злоупотреба със сигналите.

Законопроектът предлага промени в процедурата по отнемане на незаконно придобито имущество. Предлага се „значителното несъответствие” между имуществото и нетния доход да е 120 000 лв., а не както досега – 250 хил. лева. Уредени са възможности за снемане на обяснения от проверяваното и свързаните с него лица, както и за изисквания на сведения от трети лица.

Междувременно вицепремиерът и образователен министър Меглена Куневакоментира в парламента, че ЕК определя този закон като всеобхватен и като ключов в борбата с корупцията.

Кунева се надява до края на март месец законът да е в Народното събрание. 
Тя потвърди, че ще се разглеждат анонимни сигнали за корупция, но те все пак трябва да са подкрепени с доказателства.

„Имам надежда, че законът скоро ще се приеме”, оптимист е вицепремиерът, която вече веднъж преживя крах с този закон.

Тя не пожела да отговори на въпроса дали ще подаде оставка, ако и този път законът не намери подкрепа сред депутатите и не мине на гласуване в пленарна зала.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати