20 Април 2024 г. Събота

Докоснете духа на свободата - Самарското знаме

2016-02-29 07:57:50

На 6 (18) май 1877 г. княз Николай Николаевич връчва Самарското знаме на командира на 3-та дружина на Българското опълчение подполковник Павел Калитин, който го предава на първия му знаменосец – унтерофицера от 54-ти пехотен мински полк Антон Марчин.

Тогава войводата Цеко Петков, който приковава последния златен гвоздей на дръжката на знамето, казва: „Да даде Господ това свято знаме да премине открай докрай през многострадалната българска земя. Нека нашите майки, жени и сестри да изтрият с него скръбните си очи, а след него да настане траен мир и благоденствие“.

Под диплите на Самарското знаме 3-та дружина се сражава край Стара и Нова Загора, в боевете при Шипка и Шейново. Чувството на дълг и отговорност  на българските опълченци се превръща в мощна сила, която не допуска вражески ръце да се докоснат до светинята.

Знамето става символ на участието на Българското опълчение в Руско-турската война. Пренесло през вековете спомена за героизма на предците ни, днес то ни дава повод да бъдем горди със славната си история.

В чест на 3 март посетителите на Националния военноисторически музей ще имат уникалната възможност да видят най-голямата светиня на Българското освобождение – оригинала на Самарското знаме. Традиционно на националния празник музеят обявява Ден на отворени врати за постоянната хронологична и външната експозиция, както и за временните си изложби.

Пътят към Освобождението на България има своето заслужено място и в постоянната експозиция на НВИМ.

В нея са представени над 150 експоната, свидетели на Руско-турската войнаи на героизма на българските опълченци, сред които лодката на ген. Драгомиров, отличия на спасителя на Самарското знаме Никола Корчев, масата, на която е подписано Одринското примирие, походното котле на Бранислав Велешки, на което е отбелязан бойният път на Българското опълчение, сухар от войната, оригинални картини на именити художници, пресъздаващи някои от най-славните сражения при Шипка, Шейново и Гривица и много други.

По случай 138-ата годишнина от Освобождението на България на 2 март от 11 часа във Военноморския музей – Варна, ще бъде открита изложбата „Освободителната война – лица и картини“ с художествени произведения, които пресъздават знакови епизоди от Руско-турската война.

На 3 март вход свободен е обявен и във филиалите на НВИМ – Военноморския музей във Варна и Музея на авиацията в Пловдив.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати