26 Април 2024 г. Петък

Как Румъния дръпна напред

2016-02-25 06:03:20

Историята хвърля дълги сенки, казват хората. Румъния, която е една от най-младите страни-членки на ЕС, има много история и много сенки зад гърба си. Днес, 27 години след революцията, екзекуцията на диктатора Чаушеску и края на комунизма, Румъния е в прелом, се казва в коментар на Дойче веле.

Румъния и корупцията - дълго време тези две понятия бяха тясно свързани. В доклада на ЕК за напредъка на страната от 2012 година се казваше, че най-големият проблем на Румъния си остава натискът на правителството на Виктор Понта върху правосъдието. Но докладът за напредъка на Румъния от декември 2015 година е съвсем друг - в него се говори за "впечатляваща динамика" в борбата срещу корупцията.

След десетилетия на битки с последиците от комунизма в Румъния е в ход истинска промяна. А в основата на тази промяна стоят самите румънци, които засилиха натиска върху управляващите и вече гледат с надежда към бъдещето. Именно тази надежда кара все повече емигрирали румънци да се завърнат в родината си. Те вярват, че промяната е възможна и искат да са част от този процес на обновление.


Върховенство на закона вместо корупция

Мария Дезмонс-Макреа работи като консултант. И по-точно - помага на млади хора, които искат да основат собствена фирма. Мария се е завърнала в Румъния през 2014 - след дълги години, прекарани в чужбина. Какво я е накарало да се върне? "Видимите промени в страната. Румъния е в момента едно наистина прекрасно място. С всеки изминал ден тя се променя към по-добро", казва Мария.

Това се вижда най-ярко в работата на Агенцията за борба срещу корупцията, която беше създадена през 2002 година. На прицела на Агенцията са не само местни политици, но и висши представители на властта. Антикорупционната агенция води разследване срещу бившия премиер Виктор Понта и дори срещу висшия прокурор Алина Бика, която беше шеф на Дирекцията за борба срещу организираната престъпност. Така за първи път след падането на комунизма Румъния подвежда под отговорност и осъжда не само "дребните риби", но и най-висши представители на политиката и на правосъдието. Покрай работата на Агенцията за борба срещу корупцията румънците вече живеят с усещането, че гласът им се чува, казва Мария Дезмонс-Макреа и добавя: "Политиците вече носят отговорност пред народа. Отминаха времената, когато се грижеха само за собствените си облаги".

Нарасналото значение на румънското гражданско общество изтъква и германският депутат д-р Кристоф Бергнер, който е председател на Германо-румънския форум. Бергнер дава пример с политическите промени, които настъпиха след пожара в един нощен клуб в Букурещ, причинил смъртта на 63 души. Покрусата от трагедията се трансформира в гражданска енергия и предизвика масови протести в цялата страна, само в Букурещ протестираха 25 000 души. Демонстриращите обвиниха корумпираните властници за трагедията, а протестът им не остана глас в пустиня - премиерът Понта и кабинетът подадоха оставка.


Подем и в икономиката

Румъния отбелязва напредък не само в борбата срещу корупцията - стопанският растеж на страната е над средното равнище в ЕС. 
"Чрез икономическите реформи, извършени през последните десет години, Румъния се приближи до другите страни-членки на ЕС. А членството в ЕС и в НАТО бе основният двигател на този процес", казва румънският посланик в Берлин Емил Хурезеану.

На това мнение е и германският депутат Кристоф Бергнер: "Еврочленството се отрази много добре на Румъния. Няма съмнение, че след 2007 година, когато Румъния стана част от ЕС, в страната се събудиха нови живителни сили", посочва Бергнер.


"Като чаша хубаво вино"

Потвърждение за това е и обратът по отношение на емиграцията. След падането на комунизма много висококвалифицирани румънци напуснаха родината си. И до днес румънските лекари са най-многочислената група на чуждестранните специалисти в германските клиники. Но тази тенденция се обръща: докато през 2004 година делът на мигрантите е 4,8 на сто, през 2014 година статистиката отчита едва 0,8 процента.

С други думи: Румъния постепенно се превръща в едно наистина добро място за живеене. Най-вече за хората с предприемачески нюх, допълва Мария Дезмонс-Макреа и обяснява, че към момента най-перспективна е сферата на информационните технологии. Причината за това се крие във факта, че преди няколко години браншът беше освободен от данък общ доход. "Румъния вече играе значителна роля сред страните в Средна и Източна Европа", казва и депутатът Кристоф Бергнер, а дипломатът Емил Хурезеану го формулира почти поетично: "Румъния е като чаша хубаво вино. Отдалеч чашата изглежда полупразна. Отблизо обаче картината е съвършено различна. Особено пък след като отпиеш от виното".

 

източник: news.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати