28 Март 2024 г. Четвъртък

Турция: Война в съседна Сирия, терористични актове, напрежение с Русия...

2016-02-23 06:50:14
Турция е изправена пред стратегически кошмар, след като бомби биват взривявани в градовете ѝ, по границите ѝ е напрегнато, а съюзниците явно пренебрегват нейните молби, пише Washington Post.

Преди четири години Турция изглеждаше като един от основните победители в арабската пролет, САЩ я даваха за пример, а в региона гледаха на нея като на един от лидерите. Всичко това се промени с провала на арабските революции, промяната на геополитическия пейзаж и хода на сирийската война. 

Русия, най-старият противник на Анкара, разширява присъствието си близо до границите на Турция - в Сирия, в Крим и Украйна, както и в Армения. 

А войната в съседна Сирия полека се пренася и в Турция. Поредица от самоубийствени атентати в Анкара и Истанбул, последният от които в сряда, внесе страх по улиците и сложи петно на жизненоважната туристическа индустрия. 

"Турция се сблъска с многопластова катастрофа. Това е страна, която често имаше проблеми в миналото, но мащабите на случващото се днес превишават способностите на Турция да се справи", смята професорът по международни отношения Гокхан Бацик.

А разлом със САЩ, най-близкият и жизненоважен сътрудник на Турция, по повод статута на сирийската кюрдска милиция, Отряд за народна самоотбрана, увеличи уязвимостта на Турция. Ердоган по-рано настоя Вашингтон да избере - или Турция, съюзникът им в НАТО, или кюрдската милиция. Която пък е основният им съюзник в борбата срещу ИД. 

Така Турция се "оказа напълно изолирана, блокирана в лабиринта от проблеми, за които отчасти е виновна сама", смята Соли Озел, професор от истанбулски университет.

"Турция дотолкова развали отношенията си с всички, че сега вече не може да убеди никого да направи нещо за нея. Това е страна, чиято дума вече няма тежест. Тя блъфира и не изпълнява обещанията си. Тя не може да защити най-важните си интереси, в конфликт е с всички, дори със своите съюзници. За държава, която до неотдавна се възприемаше като важна регионална държава, подобни факти са гибелни", добавя още професорът. 

А Турция продължава да агонизира, наблюдавайки бързо променящата се динамика на конфликта в Сирия, където Русия бомбардира, кюрдите напредват, а сирийската опозиция бавно губи позициите си. 

Турският президент Реджеп Ердоган продължава да заплашва с военна операция в Сирия, независимо от това, че нито гражданите, нито военните го подкрепят по въпроса. Нещо повече, той не може да постигне подкрепа и от САЩ, защото Америка се опасява, че Турция ще провокира конфликт с Русия. Американците няма да подкрепят и неговите бомбардировки спрямо сирийските кюрди, които се борят ефективно срещу ИД. Така Ердоган набутва страната си "все по-дълбоко в ямата, от която няма изход", — пише WP.

Турският президент явно е надценил силите си на международната арена и не е отчел влиянието на всички фактори по отношение на стратегията си в Сирия, се казва в статията.

"Ердоган греши във външната си политика заради високомерието си. Той бе твърде сигурен през 2010 година, че Турция е всеобщ любимец и това замъгли разума му. Има проблеми, които не са негово дело, но за начина, по който се справя с тях, отговаря само той", — цитира изданието мнението на експерта по Турция от Центъра Уилсън във Ваншингтон Хенри Бейкър.

Според професор Гокхан Бацик не може да се каже, че е полудял и на всяка цена ще започне война, но е повече от очевидно, че политиката на Анкара "е много странна и може да доведе до сюрпризи".

"Случващото се в Сирия ще определи оцеляването на Ердоган. За Турция не може да се открие благоприятен сценарий", — твърди Гокхан Бацик.

Ако Анкара наистина изпрати войски в Сирия, тя би рискувала конфронтация с Русия, която най-вероятно Турция ще загуби, отбелязва Washington Post. Свалянето на руски военен самолет през ноември беше огромна грешка. Зле пресметнато действие, което отряза всяка възможност на Турция да проектира влиянието си в Сирия. 

Да не се намеси в Сирия пък означава за Турция, че дава път на една неизбежна кюрдска автономна територия в Северна Сирия. Твърде близо до размирните кюрдски райони на самата Турция. 

"Ердоган греши във външната си политика заради високомерието си. Той бе твърде сигурен през 2010 година, че Турция е всеобщ любимец и това замъгли разума му. Има проблеми, които не са негово дело, но за начина, по който се справя с тях, отговаря само той", смята Хенри Бейкър, експерт от Центъра Уилсън във Вашингтон. 

Но какво смятат експертите, които са в Турция? 

"Не казвам, че Турция е загубила ума си и се подготвя за война, но ситуацията в Анкара е много странна и може да доведе до изненади", обяснява Гокхан Бацик. "Онова, което се случва в Сирия е въпрос за оцеляването на Ердоган, така че няма нищо невъзможно!"

"За Турция вече няма нито един добър сценарии отсега нататък", добавя още той.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати