20 Април 2024 г. Събота

Реформаторите готови с правилата за електронното гласуване

2016-02-18 11:58:39
Вече са ясни правилата за електронното гласуване. Идеята е упражняването правото на глас във виртуалното пространство да бъде от четири до седем дни преди деня на изборите.

Електронното гласуване приключва тогава, когато на ред са хартиените бюлетини. Отчетените резултати от онлайн гласуването обаче ще бъдат строго "затворени" в специални файлове. Ако някой се изкуши да ги отвори, то ще остави трайна следа в софтуера.

Това са само част от предложенията, записани в подготвения от Реформаторския блок законопроект за въвеждане на електронното гласуване, след като преди време парламентът даде зелена светлина на миналия през референдум въпрос.

"Реформаторите" и по-точно депутатите от партията на Меглена Кунева ще внесат законопроекта още днес в деловодството на Народното събрание. От РБ са предложили на депутатите от други парламентарни групи да се подпишат под законопроекта, като до момента това е направил само един народен избраник от ГЕРБ.

"Този законопроект става факт благодарение на онези 2 млн. български граждани, които подкрепиха електронното гласуване", обяви на брифинг в парламента народният представител от блока Петър Славов.

Законопроектът предвижда създаване на постоянно действаща комисия към Централната избирателна комисия (ЦИК), която да организира и гарантира цялото провеждане на електронното гласуване.

Всеки, който иска да упражни правото си с едно кликване, ще получи два ПИН кода. Единият от тях е т.нар "паник ПИН", който човек ще използва, ако иска да подаде сигнал, че е подложен на натиск. Този "паник ПИН" ще бъде и като резервен.

Избирателят ще има право и да променя вота си, като целта на тази опция е отново борба с принуждаването за гласуване. Така човек ще може да гласува няколко пъти електронно и дори ако реши да отиде до изборната секция в самия изборен ден. Ще се зачита обаче само последният вот.

"Законопроектът дава ясни гаранции за тайната на вота и възможност за превенция от външен фактор - корпоративен вот, натиск", обяви депутатът от РБ Антони Тренчев. Той посочи, че електронно гласуване по тези правила може да има и при референдумите.

Идеята на вносителите на законопроекта е електронното гласуване и правилата по него да влязат в сила след около две години.
източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати