29 Март 2024 г. Петък

Граничната блокада проваля великденските пътувания до Гърция?

2016-02-18 11:41:21

Двойната блокада на българо-гръцката граница се усложнява. От едната страна са протестиращите гръцки фермери, а от другата недоволните от блокадата български превозвачи.

С блокади на повече места гръцките фермери днес са увеличили натиска върху правителството. Часовете за спиране на движението се удължават, предава кореспондентката на БНР в Гърция. Обществени сгради са под обсада с трактори.

 

Предложенията на правителството не решавали проблемите на фермерите, категорични са от Общата федерация на земеделците. Според тях това е само план за временно оттегляне на блокадите.

Категоричното искане на протестиращите е проектозаконът да бъде оттеглен пълно. Те настояват за преговори от стартова позиция. Фермерите настояват за преговори с премиера Алексис Ципрас. Настояват и за конкретни ангажименти и от страна на правителството, и от страна на лидерите на опозицията. Днес протестиращите фермери са отказали поредна покана за преговори с министъра на аграрното развитие.

Гръцката бизнес камара е отправила призив за спиране на блокадите.

Контрапротестът от българска страна е намерил място в гръцките медии. В програмите на телевизиите зрители подкрепяли реакцията на българските шофьори. Според тях поведението на гръцките фермери е преминало границите на търпението.

По информация от говорителя на гръцкото правителство премиерът Ципрас щял да се срещне с протестиращите в края на седмицата.

 

През граничните пунктове Кулата, Илинден, Капитан Петко войвода и Маказа не преминават никакви превозни средства.  През пунктовете Златоград и Ивайловград преминават леки коли и микробуси. 

На хората, които чакат на километричните опашки от камиони и леки коли на Кулата-Промахон, вече се раздава храна и вода. Близките до границата общини Петрич и Сандански са осигурили хуманитарните помощи.

Представители на БЧК пътуват към пункта, за да раздадат храна и вода на около 500 шофьори и превозвачи. Ако гръцката страна позволи, доброволците ще помогнат и на нашите сънародници там.

Пред БНР областният управител на Благоевград Бисер Михайлов коментира, че няма промяна на позицията за вдигане на блокадата от гръцка страна. С гръцките власти сутринта било договорено два автобуса да преминат. Шофьорите, които имат желание можели да ги използват, за да си купят неща от първа необходимост от българските магазини, а след това да се върнат при камионите си.

От българска страна опашките са 15-16-километрови, а от гръцка – надхвърляли 20 км.

Сутринта два микробуса, няколко автомобила и един бетоновоз сапрепречили входа на ГКПП-Маказа. 20-ина мъже от Пловдив участват в блокадата. Те са водени от Илия Костурски от Управителния съвет на Съюза на превозвачите. Техни колеги от района ще се присъединят по-късно.

Превозвачите са категорични, че ще прекратят контраблокадата тогава, когато гърците изцяло освободят пътищата. Те подчертават, че ситуацията е извън контрол. От неосъществените превози фирмите търпят десетки хиляди евро загуби. Протестиращите се заканват, че ще останат до Великден на „Маказа”, ако се наложи.

Нито един автомобил не е преминал през пункта от началото на блокадата тази сутрин. Пропускали са се само пешеходци, но желаещи нямало, тъй като от границата до Комотини има 24 км. Няколко коли се върнали обратно, когато видели блокадата.

На ГКПП „Капитан Петко войвода” втори ден продължава контрапротестът на българските превозвачи.

Предимно български камиони чакат на гръцка територия. Шофьорите чакат бързо решение на кризата и са изнервени. Над 3 км е колоната от тирове на наша територия. Българските превозвачи се заканват да останат на границата до окончателното решение на кризата. Над 5 км е опашката от тирове на гръцка територия. Повечето от камионите там също са български.

Родните власти съветват блокираните на гръцка територия да използватпунктовете „Златоград” и „Ивайловград”, които все още са отворени. В петък в 9.00 часа те също ще бъдат блокирани. Могат да се използват и обходни маршрути през Македония.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати