16 Април 2024 г. Вторник

Борисов нареди прекратяване на обществената поръчка за личните документи

2016-02-17 20:42:05

Правителството е спряло обществени поръчки за почти 600 млн. лева.

След заседанието на кабинета министърът на финансите Владислав Горанов обяви, че ще бъде спряна голямата обществена поръчка за личните документи на стойност 500 млн. лева.

Припомняме, че преди два дни премиерът Бойко Борисов разпореди да бъдепрекратена обществената поръчка за двата лота на автомагистрала "Хемус". 

По време на дебата на правителственото заседание премиерът Борисов е разпоредил и на министъра на земеделието и храните Десислава Танева да прекрати обществена поръчка, обявена от Югозападното държавно горскопредприятие. Тя е с предмет изграждане на горска инфраструктура и горски пътища на стойност 95 млн. лева, обясни Горанов.

Идеята на прекратяването била всички големи поръчки, които биха представлявали широк обществен интерес, да се повторят по новоприетия Закон за обществените поръчки. Това трябвало да стане с много ясни и прозрачни правила и процедури, за да отпадне всякакъв дебат дали големите обществени поръчки се провеждат по достатъчно прозрачен и ясен начин.

Горанов поясни, че става дума за неприключили процедури по обществени поръчки, които ще се обявят наново по новия ред.

Предстояло преструктуриране на печатницата на БНБ, откъдето по информация на банката, ще отпаднат доста сериозна техника и капацитет. Ще се структурира ново търговско дружество, което първоначално ще премине към Министерството на финансите, а после към МВР. Така според Горанов ще се постигне оптимална цена при изработването на документите.

По думите му има достатъчно основания в стария и действащия закон за прекратяване на тези поръчки. „Винаги има риск от обжалване, но общественият интерес ще надделее и сме готови да минем през този процес в рамките на действащото законодателство“, допълни той.

Друга голяма обществена поръчка, която ще се прекрати, е свързана с Югозападното държавно предприятие  - 95 млн. лева, която е спечелена от „Водстрой“ 98. Горанов уточни, че не знае дали фирмата е свързана с депутата от ДПС Делян Пеевски, каквато информация има.

По отношение на Варна имало няколко големи обществени поръчки, свързани с благоустройството на града и проект, свързан с курортен комплекс „Златни пясъци”. „Това са поръчки, за които се преценява по целесъобразност, че поради големия обем, трябва да бъдат организирани наново“, поясни Горанов.

Премиерът и правителството ще преценяват кои поръчки да бъдат спирани.

„Интересите са големи, затова и най-големите поръчки се предлага да се преразгледат“,  изтъкна той.

По думите му през последните месеци имало много разгорещен дебат по „Хемус“ и документите за самоличност, което провокирало правителството да разсее всякакви съмнения, че идеята е да се защити някакъв друг, освен обществения интерес.

„На мен „Хемус” ми се иска да го изградим на максимално добра цена“, посочи финансист номер 1. Ако зависело от него, би предложил препроектиране, което ще отнеме доста време. С регионалния министър Лиляна Павлова са разговаряли и тя му казала, че ще отнеме поне две години.

Високата цена, която се постигна на последния търг, за който се взе решение да се прекрати, е свързана с изграждането на много инженерни съоръжения, тунели и виадукти, които оскъпяват трасето изключително много, обясни той. 

По думите му разпореждането е поръчките да се преразгледат и спрат веднага, а след като влезе в сила прекратяването, може да се стартират наново.

„Не е самоцелно спирането на тези поръчки. Искаме да разсеем всякакви съмнения, че има нещо скрито покрито или задкулисие, което се случва при големи обществени поръчки“, увери Горанов.

По-късно от Министерския съвет разпространиха стенограмата от заседанието на кабинета. От нея става ясно, че премиерът Бойко Борисов е заявил, че не иска никакво съмнение, че нещо не е както трябва с обществените поръчки. „Грам съмнение не искам. Много ясни, прозрачни правила”, категоричен е той.

Борисов настоява да отпадне всякакъв дебат дали са защитени общественият интерес и публичните средства. Той подчертава, че заръката му е към всички министри.

„Ако трябва – повече медии, повече публичност, но да се знае всеки лев, че е отишъл за това, което трябва”, отсича Борисов пред министрите.

Относно обществената поръчка за личните документи, премиерът отбелязва, че са преценили, че е по-добре да я отменят и да опитат с ресурса на държавата да се справят. По думите му това бил най-прозрачният, най-чистият вариант, след като поръчката е за 500 млн.

„Считам, че ако държавата върши тази дейност чрез своите инструменти – в случая основният фактор, който следи, би трябвало и му имаме пълно доверие, това е БНБ, да си го направим по този начин”, мотивира се Борисов.

Той отбелязва, че в публичното пространство се е заговорило за тази поръчка. Според него чрез БНБ личните данни и националната сигурност щели да бъдат защитени по-добре, тъй като нямало да се дават на чужди компании. 

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати