29 Март 2024 г. Петък

НАТО се включва в борбата срещу "Ислямска държава"

2016-02-11 13:12:53

Постигнахме съгласие да увеличим подкрепата за международната коалиция срещу ДАЕШ („Ислямска държава”). Принципно се съгласихме да използвамеразузнавателни самолети на НАТО с въздушна предупредителна и контролна система (AWACS). Това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг на пресконференция след двудневна среща на военните министри в Брюксел.

Той припомни, че решението е в отговор на американска молба.

 

Нашите военни съветници работят по детайлите, изтъкна той, допълвайки, че решението ще увеличи способностите на коалицията да унищожи терористичната организация, която е наш общ враг.

НАТО има малко собствени военни активи, но през 80-те години на XX век държавите членки се съгласиха да създадат звено AWACS, за да се противопоставя на заплахата от бившия СССР.

В звеното влизат повече от 20 самолета, които по принцип могат да извършат наблюдения по въздух, но също и от земя. Радиусът за следене за опасности е около 400 километра. Системите предупреждават за опасности и помагат за координиран отговор.

AWACS извършва наблюдение на въздушното пространство в радиус от повече от 400 км и предава информация чрез специални устройства на наземни, морски и въздушно базирани командни пунктове.

 

Засилване на разузнаването и наблюдението е ключова част от отговора на НАТО срещу хибридни заплахи от юг и от изток. Сега имаме подробен план за прилагане на нашата хибридна стратегия, изтъкна още Столтенберг.

Не виждаме никаква непосредствена заплаха срещу която и да било страна от алианса, заяви Йенс Столтенберг, цитиран от кореспондент на БТА в белгийската столица.

Военните инвестиции на Русия от последните години и внезапните руски учения подкопават предвидимостта, отбеляза той, попитан дали вярва, че Русия би нахлула в прибалтийските републики.

Междувременно американският военен министър Аштън Картър, цитиран от Ройтерс, заяви, че ще търсят още подкрепа от съюзниците в борбата срещу ДАЕШ.

Той поясни, че ще споделят с тях плана за сразяване на терористичната групировка.

Според американски високопоставен военен представител Вашингтон не търси само обещание за военна подкрепа и отделяне на финансови средства, но и идеи.

„Няма монопол над добрите идеи”, добави източникът.

Международната коалиция е извършила повече от 10 хиляди въздушни удара в Ирак и Сирия, които са стрували на САЩ близо 6 милиарда долара. Пентагонът смята, че „Ислямска държава” е изгубила около 40% от окупираната от нея територия в Ирак и 10% в Сирия.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати