16 Април 2024 г. Вторник

„Руснаци, араби и американци дават 160 млн. лева за наш паспорт", “Вдигат с 300 лева заплатите на най-бедните митничари”

2016-02-10 06:30:35

„Руснаци, араби и американци дават 160 млн. лева за наш паспорт", четем на първа страница на в. „24 часа"
Богати бизнесмени от страни извън ЕС вече са направили инвестициите

Между 150 и 160 млн. лв. на година влизат в икономиката ни като инвестиции срещу гражданство. Това казва в интервю за “24 часа” шефът на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев. Между 70-80 преписки минават през агенцията, първият етап е за постоянно пребиваване, при него исканата инвестиция е 1 млн. лв., следващият етап е гражданство срещу общо 2 млн. лв. вложения. Бизнесмени от Близкия изток, Китай и други държави от Азия, от Руската федерация и от САЩ са инвестирали пари срещу получаване на българско гражданство.

Прочети още от в. „24 часа"

"Министри, депутати и магистрати са спестили впечатляващи суми в КТБ” е  водещo заглавиe на в. “Сега”
Синдиците на КТБ публикуваха поредна серия списъци, които потвърждават, че години наред това е била банката на властта. Новите данни са изключително интересни и много показателни, защото документално доказват, че банката на Цветан Василев е била кредитор, депозитар, агент по сделки на стотици министри, депутати, партийни лидери, шефове на агенции и комисии, съдии, прокурори, следователи, областни управители, кметове. Освен това се оказва, че КТБ е била работодател или е плащала по консултантски договори на половинките на редица важни личности от изпълнителната и съдебната власт. Впечатление правят солидните спестявания на семействата на съдии, прокурори, следователи, шефове на дирекции в НАП и ДАНС. В тези списъци най-сетне се показва директно и депутатът бизнесмен Делян Пеевски - с влогове и заеми. И за първи път става официално известно, че съпругата на подуправителя на БНБ Димитър Костов е работила не само на щат, но и по консултантски договор във фалиралата банка.

Прочети още от статията на в. “Сега”

"Пет съвета как фирмите да се подготвят за данък "уикенд"", четем на първа страница в. “Капитал Daily”
Остават броени дни до крайния срок -14 февруари, в който регистрираните по ДДС компании трябва да декларират данъка, а оттам и активите и услугите, ползвани и за лични нужди. В ДДС декларациите си за януари фирмите ще трябва да посочат (след като са успели да установят) в какво съотношение – между лично и служебно – се използват компютрите, принтерите, канцеларските материали и т.н.

Седмицата до крайния срок може да се отложи с още месец. Причината е, че според Закона за ДДС крайният срок за издаване на протокола за начисляване на ДДС за личното ползване през януари е 15 февруари, което означава, че ще се включи в дневника за продажби и справката декларация за февруари, които се подават до 14 март. Така този месец съвсем законно може да бъде пропуснат, ако се нуждаете от още време за подготовка, казват данъчни консултанти.

Прочети още от в “ Капитал Daily”

“Всяко 20-о бебе без ваксина” извежда  на първа страница в. “Монитор”
Средно 5% от бебетата не се имунизират със задължителна ваксина. Годишният обхват на задължителните имунизации е около 95%. Така на практика средно всяко 20-о бебе е изложено на риск да се разболее от сериозни болести като туберкулоза, хепатит Б, коклюш, дифтерия, тетанус, пневмококови инфекции, морбили и др. Ако делът на децата, които не са ваксинирани, се увеличава, има риск от развитие на епидемии. Затова предупреди главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев, който участва във форума „Ваксините – обществени нагласи и научни факти, организиран от Института за стратегии и анализи в партньорство с Националната пациентска организация и „Монитор“.

90% от родителите в България одобряват задължителния характер на имунизационния календар, а 87% споделят мнението, че от ваксините има полза. Това показват данните от национално проучване, което беше представено по време на форума. Междувременно обаче 35% от анкетираните смятат, че ваксините биха могли да навредят. Всеки трети родител пък има опасения, че ваксините не са напълно безвредни.

Прочети още от статията на в. “Монитор”

“ четем на първа страница на в. “Труд”
- Проф. Димитров, синдиците на КТБ вчера обявиха списъците на лицата на висши държавни длъжности с влогове или кредити в КТБ. Някакъв извод можем ли да си направим от тези списъци?

- По отношение на вложителите не можем да направим никакви изводи, защото те са кредитори на банката, а в крайна сметка всеки има правото да избере в коя банка да вложи парите си. Това нито е нарушение, нито е морално укоримо. Много по-важно е да се разкрият и да се разследват лицата, които са участвали в схемата за източване на ресурса на КТБ.

Прочети още от в. “Труд”

“Трябва да отворим вратите за малките фирми”, четем  във в. “Стандарт”

Мирослав Найденов, председател на Съюза за стопанска инициатива

- Г-н Найденов, как стана така, че оглавихте Съюза за стопанска инициатива?

- Първо получих покана да стана член на УС, след това общото събрание ме избра за председател. Поканата дойде от директора на Центъра за професионално образование към ССИ, г-жа Евгения Димитрова. Тя е председател на Съюза на зооинженерите в България, беше член на съвета по животновъдство, когато аз бях министър на земеделието. Работили сме доста време съвместно. А и голяма част от малките и средните фирми и фамилният бизнес са в сектора на земеделието, горите, рибното стопанство, преработвателната промишленост. В мое лице те са видели човек, който може да помогне на този сектор вече от другата страна, не като министър. Приех това предизвикателство, още повече този съюз е с доста респектираща история.

Прочети още от в. “Стандарт”

„Българският износ за пръв път надмина 45 млрд. лв.", пише в. “Капитал Daily”
Износът на български стоки през 2015 г. отново расте, след като година по-рано имаше спад. Предварителните данни на НСИ показват, че годишното увеличение е 5.2% и за пръв път в историята надхвърля 45 млрд. лв. От числата обаче се вижда, че добрите новини са изцяло по линия на продажбите към държавите - членки в Европейския съюз. Към останалите страни също е регистрирано леко покачване на стойността, но като обеми би трябвало да има намаление. Данни за обемите НСИ не предоставя, но изводът може да бъде направен на база курса долар/евро. През миналата година американската валута поскъпна с около 10%, докато ръстът на износа към трети страни е едва 0.6%. В определени периоди от годината двете валути почти постигнаха паритет.

Прочети още от в “ Капитал Daily”

„Цените на горивата могат да бъдат много по-ниски", пише в. “Сега”
Не случайно сега просперират главно отрасли, в които държавата или нейни проекции се месят по-малко, казва бившият министър на икономиката Трайчо Трайков.

Г-н Трайков, как намирате цените на горивата? Защо цената у нас, без акциз и ДДС, продължава да бъде една от най-високите в ЕС?

- Във всеки случай не е защото не разполагаме с петролни кладенци. Причината е, че е лесно да се блокират пазарните механизми, а органът, призван да съблюдава спазването им - КЗК - не успява или не желае да реагира. От комисията обясняват, че нямат механизми да спазват закона, а всъщност имат страховити правомощия - глоби до 10% от оборота за компании нарушителки и до 50 хил. лв. за служители, които лъжат или прикриват информация, обиски, проверки на компютри. Всъщност КЗК веднъж констатира наличието на картел през 2012 г., но след получаването на допълнителни разяснения от заподозрените нарушители заяви, че нямало проблем. Всичко приключи с предписание да не се публикуват цените на едро в интернет.

Прочети още от в. “Сега”

“Вдигат с 300 лева заплатите на най-бедните митничари” пише в. „Труд"
Заплатите на най-ниско платените митничари ще се повишат с между 200 и 350 лева в следващите две години, съобщи шефът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов. Най-ниските заплати в сектора са 600 лева бруто и не са променяни с години.

Според Танов, въпреки че увеличението на заплатите не е начинът за пълно справяне с корупцията, те ще са елемент от процеса. Голяма част от митничарите не са корумпирани и разчитат само на заплатата си, посочи той.

За останалите митничари също ще има стимули. За тези, чиято годишна оценка е отлична, увеличението на заплатите може да бъде с до 15%, за тези, представили се добре - до 10%, а за останалите - до 5 на сто.

Прочети още от в. „Труд"

“Пакет боб срещу кастрирано куче за ромите“, четем във в. “Монитор”
Безплатни пакетирани храни като боб, ориз и захар раздават срещу кастрацията на дворни кучета, се раздават в ромските махали в София. Това е проект на неправителствени организации и местните районни администрации за овладяване на популацията на бездомни животни в тези квартали. За да се справят с проблема във „Филиповци, „Факултета”, „Христо Ботев”, „Баталова воденица” са изпратени и мобилни клиники, които кастрират животните на място, обясни пред комисията по околна среда ресорният кмет Мария Бояджийска. Така само в ромските махали кастрирани над 1400 кучета за година.

Екипите на „Екоравновесие”обикалят и покрайнините на София, а така собствениците им имат възможност безплатно да ги кастрират, обезпаразитят и регистрират без дори да излизат от дома си. За последните четири години на територията на София са заловени и кастрирани над 20 000 бездомни кучета. Бояджийска отчете спад на уличните псета позовавайки се последните публични данни за броя им - 6635 през 2013 г., което беше с 2607 животни по-малко спрямо 2011 г. Само през миналата година пък са изплатени над 180 000 лева обезщетения на наръфани хора, които са съдили общината.

Прочети още от статията на в. “Монитор”

„Иде ли нова криза в Гърция?", пише в. „24 часа"
Пенсионната реформа е капката, която преля чашата, а Ципрас ходи по много тънък лед

Гърция отново е парализирана от национални стачки и масови демонстрации – включително обичайните сблъсъци между полицията и демонстранти и хвърляне на коктейли “Молотов”. Магистрали и гранични пунктове са блокирани от хиляди трактори на земеделски производители въпреки гласуваните закони, които обявяват блокирането на пътища за престъпление.

Въобще наблюдаваме нов сблъсък между синдикатите и правителството, въпреки че на власт е техният кумир Алексис Ципрас.

Ципрас и радикалната левица СИРИЗА дойдоха на власт в началото на 2015 г. с ангажимент да сложат край на финансовите ограничения и с още по-популисткото обещание да осигурят повече пари за всички. СИРИЗА имаше една проста теза – трябва да скъсаме меморандума с кредиторите и всичко ще се оправи. Обаче не стана точно така.

Прочети още от статията на в. „24 часа"

”Евтиният петрол означава рискована политика", пише в. “Стандарт”

Едно от основните предизборни послания на Доналд Тръмп е, че ядреното споразумение с Иран е "ужасно". Започвам да се чудя дали това е вярно, но от друга гледна точка. Сделката има много по-малко ползи за Иран, отколкото там очакваха. Нека си спомним, че Техеран влезе в преговорите в шеметното време на високите цени на петрола. Както иранците вече разбират, светът вече е друго място. Поставете се на тяхно място. Ислямската република реши сериозно да влезе в диалог и прие временна спогодба през 2013 г. По същото време петролът струваше около 100 долара за барел. Големият съперник на Иран, Саудитска Арабия, процъфтяваше, с 6% икономически растеж през 2012 г. С усилено харчене у дома и в чужбина бюджетът й за 2013 г. беше повишен с 19%.

Прочети още от в. “Стандарт”

източник: money.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати